Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (9 Votes)

0000165074-articleВчера започна делото срещу три от участничките в руската момичешка пънк група Pussy Riot, които бяха обвинени в хулиганство заради изпълнението на песента им Богородице, изгони Путин! в храма на Христос Спасителя в Москва през февруари т. г.

Те са обвинени в хулиганство, породено от религиозна ненавист, което според заключението на прокурорите „по кощунствен начин е унизило вековните устои на Руската православна църква и провинението заслужава наказание от седем години затвор.

Изпълнението им, което беше в продължение на 30 секунди, предизвика изключителен отзвук в руското общество. Действията на пънкарките раздели и руското църковно общество на такива, които искат жестоко наказание за „хулиганките”, и други, които са против суровите мерки. Един от главните въпроси, които се поставя в дискусията около действията на изпълнителките е, дали щяха да бъдат подложени на такова преследване, ако не „се молеха за изгонването на Путин.

Арестуването на Pussy Riot може да се тълкува единствено като опит 23-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 29-годишната Екатерина Самуцевич да бъдат използвани за назидание, коментират медиите в Русия и в чужбина. Около 200 видни личности от руските културни и интелектуални среди подписаха писмо до властите, в което изразиха възмущението си от натиска срещу изпълнителките. В подписката се включиха още 42 000 души. В подкрепа на арестуваните се обявиха редица известни музиканти, сред които Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Franz Ferdinand, Sting.

Засега в ареста са три от изпълнителките, а другите участнички в „пънк-молебена продължават да се укриват.

Арестуваните момичета, участвали в молитвата срещу Путин, са се извинили на вярващите, които са се почувствали засегнати от техните действия. В обръщение до приятелите и поддръжниците си, написано на ръка в ареста миналата седмица, момичетата заявиха: Искаме да подчертаем, че не подкрепяме насилието, не таим омраза към никого, смехът ни в определен смисъл е смях през сълзи, а сарказмът - реакция на беззаконието в правосъдието.

Премиерът Дмитрий Медведев призова да не се драматизира процесът. Да изчакаме края на разследването и съдебното решение и тогава ще може да се каже, имало ли е престъпление или не, заяви той в интервю, публикувано днес в британския в-к Таймс, откъси от което бяха излъчени от руската телевизия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auud 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата