Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

dump.pageНа 14 юни или 1 юни по стар стил в Карея, административната столица на Света Гора, встъпи в длъжност новият състав на свещената епистасия, изпълнителния орган на монашеската "република", който ще управлява през следващите 12 месеца. Това стана след молитва в протатския храм в центъра на Карея.

В епистасията (от грц. "надзор") влизат представители на четири манастира, като председателства първият от тях, който и носи титлата "протепистат", т. е. първонадзорник. Такъв сега застъпи монах Максим от Иверския манастир, а останалите са йеромонах Епифаний от манастира "Пантократор", монах Никифор от манастира "Филотей" и йеромонах Йероним от манастира "Симонопетра". Старшинството им зависи не от възможна свещеническа степен, а от старшинството на манастира, който те представляват. Мандатът ще продължи до 31 май 2013 г. (съответно 13 юни 2013 г. нов стил). Те пребивават неотстъпно и денонощно в Карея и решават всички текущи въпроси, а останалите 16 представители (или антипросопи, според гръцкото обозначение), съставящи заедно с епистатите свещения кинотис (грц. "общност"), се събират и заседават само при решаване на важни за цялата Света Гора въпроси.

Представителят на Зографския манастир (сега монах Евтимий, на снимката последният вдясно) ще бъде член на епистасията след две години, понеже нашият манастир е в петата четворка заедно с манастирите "Дионисиат" (чийто представител по право е протепистат), Руския манастир "Св. Пантелеймон" и манастира "Констамонит".

Смяната на епистасията стана в присъствието на всички членове на кинотиса и на висшия държавен чиновник, губернатора на Света Гора, г-н Аристис Кашмироглу.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au9w 

Разпространяване на статията: