Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (36 Votes)

img 4504Православната църква в Америка (OCA - Orthodox church of America) е готова да се откаже от автокефалията, която й дава през 1970 г. Московска патриаршия, ако това е необходимо за постигането на православно единство в Америка, каза Пол Майендорф, преподавател по литургика в богословския институт "Св. Владимир" в САЩ по време на международната конференция "Еклесиология и национализъм", която се проведе във Волос през изминалата седмица. Той заяви това по време на дискусията върху неговия доклад, посветен на съвременната ситуация в САЩ, където проблемът с църковната диаспора (тоест, емигранти от традиционно православни страни) е най-остър.

"Автокефалията днес се разбира и започна да се прилага като пълна независимост, използвайки като модел европейските държави-нации през 19 век. Това задълбочава още повече проблема с национализма, води до липса на единство между православните и разрушаване на мира в църковния живот. Проблемът днес е, че за разлика от 60-те години, днес това разделение на православните по етнически произход и наличието на много епископи на едно място, започва да се смята за нещо нормално", заяви в доклада си Пол Майендорф.

"От 20-те - 60-те години на миналия век Православната църква в Америка (тогава Северно-американски митрополитски окръг, бел. ред.) се смята за схизматична от Руската църква. Те се обръщат към Константинопол за решение, но оттам им казват да се обърнат към руснаците. През 60-те години на 20 век Руската църква участва в икуменическото движение и колкото и да е парадоксално именно чрез него автокефалните православни църкви започнаха да общуват - дотогава бяха изолирани и не общуваха. В този диалог Шмеман (прот. Александър Шмеман, бел. ред.) и Майендорф (прот. Йоан Майендорф, баща на Пол Майендорф, бел. ред.) играеха голяма роля. Изненадахме се, че от Руската църква ни дадоха автокефалия, ние искахме автономия и признаване на статута ни. Но явно автокефалията е била предсрочна и не обедини всички православни. Ние можем да се откажем от нея, за да участваме в едно общо движение в Америка, за да участваме в инициативите на събранието на православните епсикопи в Америка (SCOBA). Едно обединено православие в Америка е това, към което се стремим. Способни сме да се откажем от автокефалността, ако това е необходимо за тази цел".

Автокефалията на ОСА и досега не е призната от Константинополската патриаршия, от т. нар. гръкоезични патриаршии и повечето православни църкви, без обаче това да води до прекъсване на евхаристийното общение. Българската православна църква признава автокефалния й статут.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auxk 

Разпространяване на статията: