Мобилно меню

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (32 Votes)

Picture5 003По време на международна конференция "Еклесиология и национализъм", която се проведе във Волос от 24 до 27 май, Пергамският митр. Йоан (Зизиулас) изнесе лекция на тема "Първенство (πρωτείο) и национализъм", в която изведе принципа на първенство в Църквата - на местно и всеправославно равнище - от евхаристийната основа на Църквата. Той отдели особено внимание на решението на църковния събор в Константинопол през 1872 г., свикан по повод на българския църковен проблем, който осъжда филетизма като ерес.

Според митр. Йоан филетизмът е ерес, която заплашва самите основи на Църквата. Тя се изразява в твърдението, че Църквата може да се конституира на етнически принцип. Според него днес филетизмът се проявява в т. нар. църковна диаспора, което води до съществуването на много епископи за различни националности на една територия. Според Пергамския митрополит, който е смятан за външния министър на Константинополската патриаршия, този проблем има толкова сериозни еклесиологични последици, че "Вселенската патриаршия само по крайна икономия не е прекъснала евхаристийно общение с изповядващите тази ерес, защото се надява да бъде намерено решение от всички въвлечени страни". "За това е налице желание у всички автокефални църкви", добави той.

Позицията на Вселенската патриаршия трябва да бъде разглеждана в контекста на сериозното противопоставяне с Московска патриаршия, в чийто устав е записано, че под юрисдикцията на Руската църква се намират всички православни от каноническата територия на Московска патриаршия, както и тези "православни в други страни, които доброволно се съгласят да се присъединят към нея". От своя страна, Константинополската патриаршия смята, че православните християни в страните, където няма поместни православни църкви, трябва да бъдат под юрисдикцията на Константинополския патриарх в качеството му на "Вселенски", докато не се създадат условия за образуване на поместни църкви - например, православна църква в Германия, православна църква във Великобритания и т. н.

Снимка: З. Иванова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auar 

Разпространяване на статията: