Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

ЗоранНа 21 май рано сутринта македонската полиция е извършила акция по обиск на няколко манастири под юрисдикцията на архиеп. Йован Вранишковски (Сръбска патриаршия). Обискирани са били манастирите "Успение на Пресвета Богородица" в Скопие, "Св. Йоан Златоуст" в Битоля, "Успение на Пресвета Богородица" в Прилеп, както и домове на привърженици и роднини на осъдения на две години и половина затвор Охридски архиепископ Йован Вранишковски. Полицаите са имали заповед за арест на Брегалнички епископ Марко в Щип и Стобийски епископ Давид, които обаче не са били открити. Затова полицията е задържала монаси и монахини от обискираните манастири и храмове. При акцията са иззети манастирските компютри и друга техника, като мотивът е, че се провежда операция срещу укриване на данъци.

Охридската архиепископия в Македония е структура, създадена от Сръбската патриаршия преди няколко години като опит да се създаде канонична църковна организация в страната, която да е в канонично общение с останалите Православни църкви. Тя обаче няма регистрация от македонските съдебни власти и затова няма право да извършва каквато и да била стопанска дейност. По информация на самата архиепископия, тя се издържа изключително и само от дарения. Според македонските власти, арестите на "десетимата привърженици на Йован Вранишковки" са заради незаконно получаване финансови средства и "пране на пари" през 2000 г. с цел закупуването на два имота в Скопие и един в Щип.

След като архиеп. Йован Вранишковски влезе отново в затвора в Идризово, "македонските власти са взели решение да унищожат само за един ден цялата канонична църква в страната", се казва в съобщението на пресцентъра на Охридската архиепископия. Те призовават посланиците на всички демократични държави, правоохранителните институции и Европейския съюз да изразят своя протест срещу грубото потъпкване на религиозните права в Македония и да бъде преустановено преследването на архиеп. Йован, монасите, монахините и миряните, задържани при днешната акция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auau 

Разпространяване на статията: