Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

ieron-klirikoiВ четвъртък, 17 май, в Атина се проведе свещеническо събрание, председателствано от Атинския архиепископ Йероним. В речта си пред свещениците, цитирана от Ромфеа, той се спря на няколко основни теми: духовните измерения на кризата, социалната дейност на Църквата и отношенията между клириците в епархията.

По отношение на кризата в Гърция архиеп. Йероним каза: "Днес има много кризи, които е невъзможно да не влияят и на Църквата, защото ние също сме част от света. Но да не ви се струва странно, че има криза, след като живеем в егоцентризъм и не знаем, какъв е смисълът на живота. Експлоатирането на човека от друг човек вече стана система и ние (в Църквата) също участваме в нейното създаване. В духовна, а не икономическа криза сме, защото оставихме Бога", отбеляза архиеп. Йероним.

По отношение на проблемите в епархията архиеп. Йероним каза: "Архиепископът не е полицай, за да наказва, но отец, за да обича, да прощава и да помага на децата си". Относно "послушанието" на клириците той отбеляза: "Не оказваме послушание във всичко, което ни казва нашият Отец, а само където искаме, но се отнасяме с внимание към всичко; което Той иска". Архиепископът подчерта големия проблем, който среща със сътрудничеството на свещениците, а именно, че в Атина има 600 свещеници, а той работи само със 150 и в такъв случай е "може би е добре свещениците в атинските храмове да намалеят".

Що се отнася до социалната дейност архиеп. Йероним подчерта, че целта на Църквата не е да стане социално министерство и ако социалните прицърковни заведения не работят на основите на любовта, както учи православното предание, то те са излишни. 


 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auak 

Разпространяване на статията: