Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

saborСветият архиерейски събор на Сръбската православна църква заседава в Белград с участието на архиереите от Сърбия и извън страната под председателството на патриарх Ириней. Сред обсъжданите въпроси са били ситуацията в Косово и Метохия, разделянето на Рашко-призренската епархия, гражданското пенсиониране на някои от висшите клирици според новата наредба за пенсионното осигуряване, приета от сръбския парламент в началото на май. Сред обсъжданите казуси е и случаят с влиятелния Черногорски митрополит Амфилохий Радович, който според новия закон трябва да излезе в пенсия. Църковната власт обаче уточни, че покриването на държавните изисквания за пенсиониране и отпускането на пенсия не означава "църковно пенсиониране" и че митрополит Амфилохий ще продължи да управлява епархията си.

Висшите йерарси искат да се направи ясно разграничаване в законовата наредба, че излизането в гражданска пенсия не означава и отстраняване от патриаршеското, епископско или свещеническо служение, което се определя от църковните канони.

На 4 май сръбският парламент прие наредба за пенсионното осигуряване, както и за изплащането на инвалидни пенсии. Според нея държавата поема изплащането на пенсии на клириците след навършването на определена възраст и стаж. Свещениците могат да внасят и допълнителни осигуровки, ако искат да имат по-високи пенсии от минималните, които държавата им гарантира. Към момента от бюджета са осигурени средства за пенсионното осигуряване на 1700 православни свещенослужители, 300 католически и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au3c 

Разпространяване на статията: