Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

111Ръкописът, който беше открит в Анкара в края на февруари и бе обявен за уникална "хилядолетна Библия", се оказа късен християнски апокриф, съобщава агенция KIPA-APIC. Новината, разпространена от турските средства за масова информация и публикувана по целия свят, възбуди горещи спорове в мюсюлманските и християнски среди. Още преди да са направени задълбочени проучвания на ръкописа, специалисти разчетоха надпис от разпространените в масмедиите снимки на ръкописа: "В името на нашия Господ тази книга беше написана за монасите от горния манастир на Ниневия през 1500 г." Турските медии тиражирата версията, че новооткритият древен текст отрича Божественото достойнство на Иисус Христос и предричат идването на Мохамед. Но преподавателят по източно богословие и религиоведение Мусса Йарамис, който е роден в Турция, но сега живее в Брюксел, твърди, че тази лъжа може да бъде лесно разобличена и че става дума за журналистическа сензация.

"Нямаме възможност да се запознаем подробно с текста, но изображенията на книгата са пуснати във всички масмедии. За наше щастие е снимана първата страница, от която лъжата става очевидна".

Според учения, става дума за ръкопис, създаден в Източна Сирия, Халдейската земя. Но този ръкопис не е нито цялостна Библия, нито дори откъси от Евангелието, а просто книга, написана за монаси. Тя е написана много след Мохамед, така че за никакво пророчество не може да става дума. Въпреки това обаче в медиите книгата бе обявена за "крито от Ватикана Евангелие".

Други специалисти предполагат, че може да става дума за препис на апокрифа "Евангелие на Варнава", което е създадено през XVI век, най-вероятно в мюсюлмански среди и е известно на науката чрез два преписа - на италиански и испански.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kdxw 

Разпространяване на статията: