Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
DSC07142.JPGНа Трети март, Националния празник на България, българите в Нюрнберг, Германия, проведоха голямо тържество. Във втория по големина град в Бавария живеят и работят около две хиляди наши сънародници, които в този слънчев мартенски ден масово се стекоха да почетат паметта на падналите на бойното поле знайни и незнайни войни за свободата на Родината ни. С благословението на Западно– и Средноевропейския митрополит Симеон в румънската православна църква в града беше отслужена заупокойна молитва за воините, дали живота си за свободата на нашето Отечество. Богослужението извърши нашият свещеник за градовете Пасау и Регенсбур иконом Виктор Иванов-Цимер. След панихидата  с благодарствен молебен към Бога българите благодариха за Неговите щедрости и милости към изстрадалия български народ. В поздравителното си слово към събралото се множество отецът изказа благодарност на събралите се родолюбиви българи за това, че са се присъединили молитвено с благодарност и признателност към делото на загиналите за свободата на Отечеството ни и са станали съпричастни с подвига и саможертвата на героите, които продължават да живеят в сърцата на народа ни. Трети март е възкресението на България от петстотин години духовно и политическо робство - години през които народът ни беше подложен на унищожение по отношение на неговата самобитност и висока духовна култура. Единствено манастирите ни, скрити в планинските дебри, светеха като малки огнища на вярата и духа, на българщината. От тях българите взимаха живителната струя на християнската вяра, оттам черпеха надежда за свобода и любов към Бога и Отечеството ни. И вече 134 години в знак на признателност към нашите освободители на всяка света Литургия, по време на Великия вход, молим Бога да спомене в Своето царство царя-освободител Александър Втори и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски, фински и др. воини, пожертвали живота си за Освобождението на България.


DSC07195.JPGПоследва кратка литературно-музикална програма на деца от българското училище „Златен век” в Нюрнберг, където деца рецитираха стихотворения, пяха песни.

След това генералният консул на България в Баварската столица Мюнхен г–жа Антоанета Байчева произнесе приветствено слово към сънародниците ни. Тя поздрави събралите се българи с националния празник на България, като им пожела и за в бъдеще да живеят в мир и разбирателство.

Приветствени слова произнесоха и представители от баварските служби за интеграция от Швабах, Фюрт и Нюрнберг, които бяха официални гости на празника.

Цялата инициатива беше организирана от Българо-немското културно дружество "Златен Век" със седалище Нюрнберг и председател г-жа Таня Доровска-Попова. Фолклорна група Самодиви“ към дружеството изпълни кратка програма и с ритмите си завладя насъбралите се нашенци, като накрая се изви едно голямо хоро в двора на църквата.

Отец Виктор Цимер предаде на сънародниците ни в Нюрнберг благословията на Западно– и Средноевропйски митрополит Симеон и ги увери, че ще помогне на многогодишните им усилия да създадат огнище на вярата  в този прекрасен град в Бавария, за да може да се обединят под покрова на Българската православна църква, за да нямат чувството, че се скитат по света немили-недраги.

С многолетствие завърши тържеството на българския национален празник в Нюрнберг.

DSC07224.JPG

DSC07235.JPG

DSC07236.JPG

2.jpg

Обща снимка: Галин Кирев


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3awfq 

Разпространяване на статията: