Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Постоянната комисия на каноничните православни епископи в Америка (SCOBA) и Комисията на католическите епископи в Съединените Щати (USCCB) получиха дарения от по 15 000 щатски долара от благотворителната фондация "Прокопис", които да използват, за да подпомогнат диалога между Православната и Римокатолическата църкви в Съединените Щати през 2006 г. 

На два пъти всяка година дванайсет православни и дванайсет католически богослови се събират за православно-католическата богословска консултация, чието начало е било поставено от SCOBA и USCCB през 1965 г. След като се запознаха с документите и изявленията, публикувани през годините от този най-дълготраен и продължаващ официален диалог между двете църкви, г-н и г-жа Прокопис решиха да насърчат тези усилия и да подпомогнат финансово консултацията за втора поредна година. Подобно дарение покри всички разходи на диалога през 2005 г.  
Снимка на Еп. ДимитриосН. Пр. Ксантоски еп. Димитрий, главен секретар на SCOBA, както и освобождаващият поста си председател на Епископската комисия по междурелигиозните дела към USCCB епископ Стивън Блеър, изразиха благодарността на представителите на двете комисии за продължаващото спонсориране на официалния богословски диалог помежду им.  

През изминалата вече година една от най-важните разисквани теми беше тази за мястото на "филиокве"-то в символа на вярата. След като материалите от предварителните обсъждания по тази тема в течение на няколко години достигнаха 10 000 страници, двете комисии постигнаха съгласие, че вече е свършена достатъчно предварителна работа по изясняване на позициите им, както и на смисъла и следствията, които всяка от страните влага в клаузата "филиокве", за да може да се счита, че са изчистени поводите за недоразумения и неразбирателство, и вече може да се пристъпи към действителните богословски разисквания за състоятелността на тази клауза. 

По данни на http://www.iocc.org

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9q6 

Разпространяване на статията: