Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
IOCC_Logo_resize.pngПомощите и съдействието от страна на Международната православна християнска благотворителност (МПХБ) след предизвиканите опустушения от ураганите Катрина и Рита надхвърли 3 000 000 щатски долара - най-мащабната досега кампания на агенцията на територията на Съединените щати. 

Ръководените от МПХБ кампании допринесоха за спешното подпомагане на десетки хиляди от бедстващите жертви на ураганите, включително доставката и разпределянето на храни, витамини, вода, одеяла, спално бельо, еднократни пеленки, лични здравни пакети, надуваеми матраци, медикаменти и разтвори за рехидратация на стойност над 2,3 млн. долара. 

Финансовата подкрепа, получавана от МПХБ за кризисните намеси, e била съсредоточена основно за спешното подпомагане на засегнатите в първата и най-спешна фаза на помощните операции. "В онзи период на спешност ние планувахме изразходването на всичките си достъпни ресурси - споделя Франк Карлин, оперативният ръководител на МПХБ за засегнатите от ураганите области. - Изобщо не възнамерявахме да пестим фондовете си. Изразходвахме ги бързо, планомерно и благоразумно." 

Част от съдействието на МПХБ беше и изработването на програма за спешно подпомагане за православните енории, обхващаща средно до тежко засегнатите семейства. Карлин описва втората фаза на помощните операции като "възстановителна и рехабилитационна" и предвижда тя да обхване още около половин година в зависимост от наличните ресурси за осъществяване на изготвените програми. До края на м. март 2006 г. в областта на Нови Орлианс ще продължи да обикаля и подвижна медицинска служба, осигурена от неправителствената организация "Милосърдни мисии" и финансирана от МПХБ. 
Основана през 1992 г., МПХБ е официалната агенция за хуманитарна помощ на Постоянната комисия на каноничните православни епископи в Америка (SCOBA) от всички юрисдикции, и досега е осигурила помощ от над 200 млн. долара за бедствени ситуации и програми за развитие в 29 страни по целия свят. Всяка от деветте юрисдикции на SCOBA (включително и българската) е осигурила финансиране за кризисните операции след ураганите Катрина и Рита. 

"Ако не беше високото качество на спешните ни акции - допълва Карлин, - тези три милиона долара нямаше да са нищо впечатляващо като число. Но ние успяхме да докажем, че сме ефективно звено между ресурсите и нуждата от тях. Нашите църковни и енорийски ръководители, както и всички дарители от вярващите, които пожертваха не само средства, но и време, ни осигуриха възможността да сторим нещо, което често изглежда невъзможно, като се имат предвид огромните и спешни нужди."

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9q4 

Разпространяване на статията: