Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
nikolai.jpgМеждународният съвет за мир към "Фонда на св. Николай" реши да се обърне към властите в италианския град Бари, където свети Николай е препогребан, съобщи ръководителят на тази обществена организация Муамер Карабулут. “Призоваваме да бъдат върнати мощите на свети Николай, които са били отвлечени през 1087 г. и отнесени в Бари. Искаме да възтържествува справедливостта и да бъде поправена грешката, извършена преди векове. Вярваме, че прахът на свети Николай ще бъде върнат в неговата родина”, каза Карабулут.
 “Жителите на Бари, където неговите тленни останки се съхраняват от 1 000 години, може би трудно ще се разделят с тях. Но правейки това, те ще пречистят душите си”, каза той.

Според него, ако италианските власти откажат доброволно да върнат мощите на свети Николай в Турция, фондът ще се обърне за съдействие към ООН. “Свети Николай или Санта Клаус е роден не в студена Лапландия, а в Южна Анталия. Той е роден през ІІІ век (245 г.) в градчето Патара близо до днешния средиземноморски курорт Фетхие. След като става свещеник (после и епископ - б. р.), той през целия си живот разпространява добродетелите сред хората. На 6 декември 334 г. Николай умира в градчето Демре (древният град Мира в област Ликия - б. р.) близо до Анталия и след смъртта си е обявен за светец. От V до ІХ век на гроба му са идвали хора на поклонение, но през 1087 г. гробът е бил осквернен от италиански пирати, които отнесли тленните му останки в Бари”, разказва Карабулут.

Мощите на св. Николай и до днес се пазят в базиликата в Бари, която се намира на площада, носещ неговото име. Естествено, да се вярва на легендата, че именно св. Николай е праобразът на Санта Клаус, е нещо съвсем лично. Турците обаче твърдят, че традицията да се украсява новогодишна елха се е разпространила по света от Анатолия (Анадола). През първите векове от християнската ера жители на Мала Азия на 6 януари всяка година закачали месо от дивеч по елхите в чест на “Бога на новата година”. Те вярвали, че жертвоприношението ще им донесе късмет през новата година.

Традицията да се празнуват новогодишните празници в Турция датира от началото на 19 век. Първото официално празнуване на Нова година в Турция обаче е през 1926 г., когато в страната е приет календарът на християнското летоброене, а 1 януари е обявен за начало на новата година. През 1945 г. в Турция влиза в сила закон, който обявява част от 31 декември и 1 януари за официални почивни дни. Оттогава и досега турците, 99 % от които са мюсюлмани, посрещат Новата година практически както и в останалите страни.

БГНЕС

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3awy8 

Разпространяване на статията: