Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
За пръв път в историята на Федерална Република Германия неин президент, в лицето на понастоящем заемащия тази длъжност г-н Кристиян Вулф, прие в двореца Белвю делегация от православни архиереи. Сред официално поканените духовници беше и викарият на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, Константийският епископ Антоний.  По този начин за пръв път български архиерей беше поканен на подобно най-високо равнище от представители на германската държава.

На срещата присъстваха митрополитът за Германия към Вселенската патриаршия Августин, архиепископът за Германия и Великобритания към Московската патриаршия Марк, архиепископ Лонгин, ръководител на бюрото на същата патриаршия в Дюселдорф, митрополит Серафим от Румънската патриаршия, епископ Константин от Сръбската патриаршия, Памирски епископ Йоан (Хайкал), викарий на мирополита за Западна и Централна Европа към Антиохийската патриаршия Йоан, Константийски еп. Антоний, епископите Арианзоски Вартоломей и Левкийски Евмений, викарии на митрополита за Германия към Вселенската патриаршия, Брашовски епископ Софиян, викарий на митрополит Серафим, Румънска патриаршия, епископ Агапит, викарий на архиепископа за Германия и Великобритания Марк, Московска патриаршия. От българска страна присъстваше още и г-н Христо Беров – епархийски съветник на Западно- и Средноевропейската епархия и специалист по канонично право.

На диалогично устроената среща на православните архиереи във ФРГ беше засвидетелствано голямо внимание и уважение от страна на президентската институция. Германският президент г-н Кристиян Вулф сърдечно поздрави ръководството на всички епархии на територията на Германия, обърна внимание, че именно Федералната република е мястото, което много от православните църкви са устроили седалища на своите епархии – факт, който е валиден и за Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. По-нататък германският президент помоли да му се представят въпроси, които православните архиереи смятат за важни за своето служение на територията на Германия.

По време на срещата бяха обсъдени важни за православните въпроси: за вероучението в държавните училища, финансовата обезпеченост на правосланите църкви зад граница, техният различен статут според правната уредба на германското държавно и църковно право, отношенията между различните вероизповедания, бежанските проблеми, свързани с религиозната свобода в държави извън Европейския съюз. Германският президент г-н Вулф открито заяви, че би се ангажирал да помага на служението на православните църкви в Германия и архиереите могат да разчитат на неговата подкрепа.

На 12 ноември по покана на любезните домакини в лицето на Негово Преосвещенство Памирския епископ Йоан, Антиохийска патриаршия, в прицърковните помещения на храм „Свети Георги Победоносец” в гр. Берлин ще се проведат  заседанията на епископската конференция под председателството на митрополит Августин. На 13 ноември по покана на митрополита за Германия Теофан,  Московска патриаршия, епископите ще съслужат заедно в храма „Свето Възкресение” в Берлин.Официалната среща на православните архиереи с президента:

Неделната св. Литургия в храма „Свето Възкресение” в Берлин:Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9ua 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.