Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_1.png
Гръцката православна църква "Св. Николай", която беше взривена заедно с двете кули-близници на 11 септември 2001 г., отново ще бъде построена. По този начин тя ще стане единствената култова сграда в световния търговски център в Южен Манхатън.

През февруари т. г. гръкоправославната Архиепископия на Америка подаде жалба срещу морските служби на Ню Йорк, която има задължението на възстанови разрушените сгради и околностите им. Новият ръководител на службата е преразгледал първоначалното решение за възстановяване и на малката православна църква редом до кулите-близнаци, като изтъква за това различни предлози. Едновременно с това гръцката общност в САЩ е предприела  инициативи, ангажирали американски депутати и сенатори. Така се стигна до подписването на договор в средата на октомври между гръцката архиепископия и местните власти за възстановяване на храма "Св. Николай". Решението е предшествано от четиримесечни проучвания на независими експерти, които са установили, че православният храм няма да промени строителните планове и архитектурна среда на търговския център.

Гръцкият архиеп. Димитрий отбеляза в словото си до губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, че е "изключително благодарен на губернатора и приятеля Андрю Куомо за това, че помогна да се сбъдне една десетгодишна мечта. Построяването с Божията помощ на храма "Св. Николай" на знаковата "кота нула" - тоест там, където той е играл значителна духовна роля 85 години, е потвърждение за това, колко важна е религиозната свобода за всички жители на Ню Йорк и за всички американци. Възкръсналият храм на св. Николай ще бъде свидетелство, че свободата на съвестта и главното човешко право на свободно религиозно изразяване се зачитат от всички".

Предстоятелят на църквата "Св. Николай" отец Йоан Ромас каза, че "след десет години борба и тревоги се чувстваме удовлетворени. Аз съм в "Св. Николай" от 1972 г. Този малък храм, който беше напълно разрушен, е построен през второто десетилетие на 20 век от група гръцки моряци и емигранти, които не говорели английски език, нямали пари, но издигнали църквата с много вяра и любов към Православието и Гърция. В една стая спели по 12 души, за да могат да събират пари. През 1916 г. купили сградата за 25 000 долара. Новият храм "Св. Николай" ще бъде отворен за всички посетители на областта и ще бъде символ на свободата".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a99h 

Разпространяване на статията: