Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_67.jpgНа 2 ноември педагогическият институт към православния Богословски факултет в Белград организира кръгла маса на тема "Десет години от подновяването на вероучението в училищата". В кръглата маса взеха участие Бачкият епископ д-р Ириней, сръбският мюфтия Мохамед Юсуфспахич, равинът на Белград Исаак Асиел и представителят на римския католически архиепископ Винко Масло, както и проф. Боголюб Шиякович, държавен секретар в Министерството на религията и диаспората.

Всички участници се обединиха около мнението, че въвеждането на религиозно образование в училищата е било необходимо и десетгодишната упорита работа вече дава плодове. Едновременно с това бяха обсъдени и недостатъците в учебната програма, проблемите, с които се сблъскват преподавателите по вероучение, наблегна се и на необходимостта от промяна в отношението на родителите към избора на предмета. Набелязани бяха конкретни мерки за подобряване на религиозното образование на учениците, които са бъдещото на обществото и църквата.

В края на кръглата маса Бачкият еп. Ириней припомни, че религиозното образование е било въведено в училищната система благодарение на усилията на покойния Сръбски патриарх Павел и голямата подкрепа на покойния сръбски премиер Зоран Джинджич. Той благодари за участието на всички участници в кръглата маса и гостите професори, учителите по религия и учениците.

Вероучението беше въведено в Сърбия през ноември 2001 г. като факултативен предмет, което означава, че учениците имат право да избират между два предмета: вероучение или гражданско образование, или нито един от двата. През 2003/2004 г. вероучението става задължително избираем предмет, тоест учениците са длъжни да изберат един от двата предмета. А през следващата година е решено, че избраният предмет - веронаука или гражданско образование - не може да бъде променян в края на всяка учебна година, а единствено след завършване на съответния учебен цикъл - тоест, записването за изучаването му става в първи клас, в пети клас или в началото на гимназията.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9w6 

Разпространяване на статията: