Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_53.jpgАрхим. Леонид Горбачов, представител на РПЦ при Александийската патриаршия координира руската община в Кайро и помага за преместването на хората в по-безопасно място. "Държим всички под контрол, в това число и украинците, и другите сънародници. Към настоящия момент разполагам с информация за всеки един човек и оперативно я предавам на щаба на посолството. Засега всички са в относителна безопасност, но какво ще стане след един час - никой не знае. Сега отивам в храма, където има хора, които трябва да преведа по-близо до нашето дипломатическо представителство - не зная, дали ще стигна", е съобщил отец Леонид за сайта "Православие и мир".

Ситуацията в столицата на Египет продължава да се усложнява: "За момента не е възможно някой нещо да гарантира или да предвиди развоя на събитията. Всичко е барикадирано, преградено, отцепено. Навсякъде има въоръжени хора и няма възможност те да бъдат идентифицирани - те могат да са както бандити, така и отряди на т. нар. самоотбрана, покрай тях е страшно дори да се минава", разказва свещеникът.

Появяват се трудности с продоволствието: "Днес официално съобщиха по всички канали, че банките няма да работят, банкоматите също, пари не се дават. В магазините няма основни продукти. Само зърнени и макаронени храни. Какво ще стане по-нататък е съвсем неясно. Който е успял да вземе пари, има продукти. Ние бяхме предупредени предварително, имаме запаси на питейна вода. Във всеки момент може да изключат водата, тока. Сега виждам огромна опашка от местни жители, които чакат за арабски питки - обикновено за тях никога няма опашка".

Отец Леонид подкрепя вярващите. Макар и да няма служби в Кайро по съображения за безопасност и невъзможност да се стигне до храма, всяка вечер православните се молят: "Какво ще стане после - само Господ знае. Ние се опитваме да не губим присъствие на духа, молим се", каза отец Леонид. В Египет в момента има 70 000 руски граждани.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axak 

Разпространяване на статията: