Мобилно меню

4.3684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (19 Votes)
1_110.jpgЧленове на комитета по култура, наука, образование и национални въпроси към парламента на Татарстан са внесли предложение, според което денят на приемането на исляма от Волжка България  (21 май) трябва да стане официален празник. Както отбелязва председателят на комитета Разил Валеев, ислямът в Русия има многовековна история и е изиграл важна роля в духовния живот на народите, населяващи страната. През месец юни тази година депутати от парламента на Татарстан приеха обръщение към Държавната Дума и Федералното събрание на Руската федерация с искането 21 май, денят в който Волжка България приема официално исляма, да стане национален празник на Русия. Тази идея за пръв път е формулирана от говорителя на парламента на Татарстан Фарид Мухамедшин, който счита, че щом в числото на официалните празници на Русия има Ден на кръщението на Русия, е редно да има и честване на приемането на исляма. В противен случай възникват въпроси на недоумение сред нехристиянската част от населението на страната. Председателят на Федералното събрание на Русия Сергей Миронов в отговор е заявил, че по негово мнение, идеята трябва да бъде „подкрепена и да проработи”. (Седмица.ру)

Историческа справка: Волжка България, известна още като Волжко-Камска България, е средновековна държава, обхващаща огромна територията със средоточие сливането на реките Волга и Кама. Нейните северни граници, според скандинавските исторически извори, са достигали днешна Финландия. Волжка България е едно от многото държавни образувания на българите и възниква след разделянето на синовете на кан Кубрат. Основана е през втората половина на VІІ век от българите на кан Котраг – един от синовете на кан Кубрат. Държавата му обаче в продължение на повече от век се намира в сянката на друго от българските държавни образувания – това на Хазарското царство, дело на най-големия син на Кубрат – бат Баян и династията Афшин (Айчин). Въпреки наложилото се мнение, че държавата на кан Котраг губи независимостта си за сметка на Хазарското царство, свидетелството на арабския учен Ал Фазари е недвусмислено и указва на факта, че волжките българи през VІІІ век са съхранили своята независимост. През 922 г. Волжка България приема официално исляма за свое изповедание и създава една изключително развита за времето си култура. Волжките българи са единствените, които побеждават ордите на Чингиз хан, които дотогава не са познавали поражение и спират настъплението на монголите към Европа.
 
През 1487 г. руският велик княз Иван ІІІ успява да превземе един от основните центрове на Волжка България – град Казан и приема титула „княз Български”. Той създава там Казанска и Българска архиепископия. През 1552/1558 г. цар Иван ІV Грозни превзема напълно Волжка България и слага край на нейното съществуване като държава. До средата на миналия век днешен Татарстан е продължавал да носи автентичното си име Булгаристан, но в последствие става жертва на асимилационната политика на СССР и се налага изкуственото Татарстан, а българите са превърнати в татари. Интересен факт е, че българите създават почти едновременно три държавни образувания, които приемат за свое изповедание една от трите световни монотеистични религии. Аспарухова България приема християнството, докато Хазарското царство е първото в Европа, което приема юдаизма, а Волжка България съответно е първата държава в Европа, която приема исляма. Факт, който за съжаление продължава да бъде малко известен и почти неразработен в историографията.
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aa43 

Разпространяване на статията: