Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

Традиционният Ден на отворените врати в Православния богословски институт „Св. Сергий Радонежки“ в Париж, организиран на 12 юни, увлече посетителите в оригинално „Пътуване в православните страни“. Представители на поместните църкви във Франция наистина съумяха в гостоприемна и непринудена атмосфера да откроят пъстротата и богатството на православието от четирите континента – от Африка до Русия, от Ливан до Аляска. Гостите бяха канени да разгледат забележителния храм „Св. Сергий“ и да изслушат неговата история, да се запознаят с живота на православието във Франция чрез филмови материали, докато студентите богослови внасяха молитвено настроение с песнопения на различни езици, сред които и български.

Щандовете на манастири и енории свидетелстваха за духовната дълбочина на православната иконопис и църковна музика и привличаха със занаятчийски изделия и специално приготвени местни кулинарни специалитети. Мнозина останаха впечатлени от майсторството на българската резбарска традиция, представена от българската магистърска студентка Веска Колева, която предложи и ателие за най-малките посетители.

Празникът завърши с всеправославно бдение с песнопения и четения на езиците на страните-участници и концерт с руска църковна музика.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aax8 

Разпространяване на статията: