Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)
манастира ГрачаницаСъветът на Европа и временната администрация на Косово са отделили 4,2  милиона и 1,5 милиона евро за възстановяване на православните светини в Косово, е заявил министърът на културата на Сърбия Драган Коядинович, цитиран от Интерфакс.

“Не става дума за пълно възстановяване, а по-скоро за предотвратяване на понататъшното разрушаване на архитектурните елементи на храмовете, които сега са подложени на въздействието на дъжда и снега”, е казал министърът.

Той е уверил, че вече са подписани договори, предвиждащи възстановяването на 11 религиозни обекта, които са част от разрушените през март 2004 г. от етническите албанци православни светини.

“Парите не са проблем. Има редица проблеми, преди всичко политически, а също така стои въпросът за безопасността на работниците, които ще извършват ремонта. При всички положения подготвителният етап ще завърши до началото на декември”, уверил е министърът.

Кай Ейде, специалният пратеник на генералния секретар на ООН Кофи Анан в Косово, е подчертал необходимостта от възстановяването на православните светини в района, които, според него са “не просто огромна част от самосъзнанието на сърбите”, а са част от световното културно наследство.

Източник: http://www.interfax-religion.ru

На снимката: манастирът Грачаница в Косово


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap4f 

Разпространяване на статията: