Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
епископ ЙоанДнес преди обяд с благословението на Негово Светейшество Максим, Български патриарх и Софийски митрополит, неговият викариен епископ, Знеполски Йоан, освети новоизградения храм на свети Атанасий Велики в центъра на квартал Горни Лозен, София. При стечение на стотици народ архиереят извърши пълния чин на освещението с полагане на свети мощи в св. престол.

Заедно с него служиха още десетина клирика, сред които на първо място иконом Цанко Тотев, енорийски свещеник, инициатор и основен надзорник на строежа, и неговият син, протойерей Арсений (Асен) Цанков Тотев, който повече от две десетилетия е свещеник в Москва, а от десетина години е и председател на възстановения храм "Света Троица" на "Никитинках", недалеч от Кремъл. На певницата сладкогласно се потрудиха за слава Божия Любомир Игнатов, дългогодишен учител по източноцърковно пеене в СДС, и Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия. "Верую" и "Отче наш" изпяха 15-ината руски православни енориаши на о. Арсений (Асен), дошли за големия празник в родното му място.

Храмът е напълно изграден, поставен е и временен иконостас с прекрасни икони на три реда. Има още какво да се довършва, но беше чудесно, че в летния празник на свети Атанасий Александрийски-Велики беше извършено освещаването му. Понеже на този ден БПЦ чества паметта и на покръстителя на българския народ, свети цар Борис-Михаил, отдясно на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен е поставена иконата на родния ни кръстител. 

Старият храм на селото е в горната му част, в гробищата. Освен него в и около селото има изградени още няколко параклиса, в които всеки ден може да запали свещ и да се помоли човек, а на годишния им празник се извършва и света литургия.

На освещаването на "Св. Атанасий" присъстваха кметът на община Панчарево и на с. Лозен, както и много гости от столицата.

Снимки: Стефка Борисова

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33h4x 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]