Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_15.jpgЦърквословието, т.е. еклисиологията, беше обсъжданата тема на шестата поред среща-разговор от програмата на честванията на отец Георги Флоровски в България. Събитието се състоя от 18 ч. на 8 април 2009 г. във вече превърналата се в традиционна за подобен род мероприятия аудитория № 8 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

За първи път от началото на инициативата и двамата водещи бяха свещеници: председателят на столичния храм „Св. София” протойерей Ангел Ангелов и свещеник Добромир Димитров – клирик на Русенска епархия и асистент по Църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”. Сред присъстващите имаше преподаватели и студенти от Богословския факултет на СУ, както и външни гости.

Срещата започна с кратко встъпление на гл. ас. д-р Павел Павлов, който запозна аудиторията с най-важните текстове, разкриващи учението на отец Георги за Църквата, сред които се откроява студията „Съборността на Църквата”, включена в първия том от съчиненията на изтъкнатия духовник и богослов, озаглавен Библия, Църква, Предание – православно гледище (С., 2003). Специално беше подчертано, че началото на заниманията на отец Георги в тази област е през 30-те години на отминалия ХХ век и по-конкретно – след 1932 г., когато той е ръкоположен в йерейски сан. След встъплението двамата водещи запознаха аудиторията с основните положения в еклисиологията на отец Георги Флоровски.

В началото отец Добромир вярно определи отминалото столетие като време на еклисиологията и подчерта факта, че на практика пълно и изчерпващо определение за Църквата няма и не би могло да има, като вероятно единствено изключение тук прави класическият израз на св. ап. Павел, че Църквата е „тяло Христово” (Еф. 4:12 и др.)! На свой ред отец Ангел спря вниманието върху конкретни пасажи от „Съборността на Църквата”, като изтъкна, че, макар и неопределима, Църквата може да бъде наречена „място на преодоляването на всички противоположности”. Нататък отец Добромир акцентира върху общностния характер на Църквата, която не трябва да бъде смятана за място на самотно пребиваване и единично спасяване на отделни индивиди, а отец Ангел говори за Църквата като за жив образ на вечността във времето.

Постепенно със своите реплики, мнения и въпроси в разговора се включиха и присъстващите преподаватели, студенти и гости, което още повече оживи дискусията и зададе практическа насоченост на дискутираните въпроси. Към края д-р Павел Павлов коментира образа на Църквата като една „обърната пирамида, в чиято структура този, който е най-отдолу, носи на плещите си най-много”.

Следващата среща-разговор върху богословието на отец Георги Флоровски ще се проведе след Великденските празници и ще бъде посветена на темата за християнската философия и нейното присъствие в творчеството на всеблагоговейния.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33huk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]