Мобилно меню

3.6551724137931 1 1 1 1 1 Rating 3.66 (29 Votes)
1_7.jpgДавам дума, че ако утре ни върнат в храмовете, на другия ден започваме разговори със Светия Синод на дядо Максим за единство на църквата, но не преди това. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Камен Бараков от синода на Инокентий в отговор на въпрос за възможността за преговори със Светия синод на патриарх Максим. Няма да се покаем, няма да влезем в синода на Максим, но ще седнем на равноправни разговори с цел единството на църквата, защото разбираме, че това разделение не е продуктивно, допълни Бараков. Той отговори, че не знае къде е Инокентий и няма информация дали с него са водени преговори от страна на Светия Синод на патриарх Максим.

Пресконференцията беше по повод на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 22 януари по делото "Свети Синод (Инокентий) срещу България". Съдът постанови тогава, че България е нарушила свободата на вероизповедание, а държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на БПЦ. Спорещите страни (държавата и жалбоподателите) трябва да постигнат съгласие в тримесечен срок, който изтича на 22 април. На среща в София през изминалата седмица 12 представители на поместни православни църкви препоръчаха на България да обжалва решението от 22 януари пред Голямата камара на Съда по правата на човека в Страсбург, тъй като той не е разполагал с пълната картина на фактите и аргументите, за да постанови своето решение.

Главният секретар на синода на Инокентий епископ Гервасий каза, че не са извършили нито канонични, нито чисто човешки нарушения, за да се покаят. Единственият ни грях може би е този, че не сме получили благословията на Максим, посочи той. По думите на Гервасий, разделението в българската църква не е канонично, а е административно.

Според отец Бараков "трябва да се изчистят и отношенията с Руската църква". "Ние няма да търпим те да се отнасят към нас като към колониална църква и държава", каза той. Бараков нарече срещата на поместните църкви в София "чист църковен Варшавски договор, тъй като това са църкви, които се издържали повече от Руската православна църква".

На пресконференцията присъства и Роджър Кишка, който се представи като специалист по международно право и коментира решението на Съда по правата на човека в Страсбург. По думите на Кишка този случай е кристално ясен и нито една част от решението не е свързана с каноничен спор. Решението гласи, че държавата не може да се намесва във вътрешните дела на църквата, посочи Кишка. Той каза, че "няма начин България да не изпълни решение на Съда в Страсбург, за да може да остане в тази общност, визирайки Съвета на Европа". Ще има няколко средства, с които решението може да бъде изпълнено, посочи Роджър Кишка. Според него "ако България не се подчини на решение на Съда по правата на човека, би могла да загуби членството си в Съвета на Европа".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33haa 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]