Мобилно меню

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)
в.СегаАз като християнин ви казвам – няма място за притеснение, това заяви преподавателката по музика в СОУ “Йордан Йовков” в село Рибново Янка Топалова. Тя допълни, че учителите, които са християни в средното училище в Рибново, са трима или четирима, но идват с голямо желание на работа. “Обичани сме както от децата, така и от местното население. Не мога да твърдя, че има радикален ислямизъм. Всички знаете, че това е Рибново. Това традиционно облекло съществува от много отдавна и това си е техният начин на живот. Аз мисля, че ние нямаме право да се бъркаме в техния начин на живот”, категорична бе Янка Топалова. Според нея, живеейки в 21 век, всеки човек има право да ходи облечен с дънки, шалвари или къси поли, в зависимост от желанието си. Тя преподава музика в училището в Рибново вече четири години и твърди, че се радва, че е попаднала именно в това село.
“Радвам се, че попаднах в Рибново, тъй като това е село с богата фолклорна традиция – тук все още е съхранена Рибанската сватба, Рибанските попрелки. За менe като учител по музика това е голямо богатство”, категорична бе Янка Топалова. Съвсем скоро на нея и възпитаниците й от училището им предстои участие във фестивал на национално ниво, наречен “Орфеева дарба”. Там те ще се представят с обичая Рибанска сватба, който е уникален за селото. Янка Топалова допълни още, че в училището в Рибново религията се изучава и като свободно избираема подготовка, и като задължително избираема подготовка по един час седмично. Това става по желание на децата, като за целта се попълват заявления от родителите и без тяхното съгласие детето не може да изучава този предмет.

На снимката: Известната "рибанска сватба"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ha3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]