Мобилно меню

4.9960212201592 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (754 Votes)

Screenshot 2024 03 02 204918Днес Варненски и Великопреславски митрополит Йоан се е срещнал в сградата на митрополията с миряни от Варна, поискали среща с него относно синодната наредба, с която миряни и свещеници се лишават от участие в избора на свой епархийски митрополит. Новината беше съобщена на официалния сайт на митрополията.

За срещата беше обявено предварително от инициаторите, които разпространиха отворено писмо до митр. Йоан, отразено и в местната преса. В него те казват:

„Вярваме, че в своите действия сте се водили от искрени и добри подбуди, но сме силно притеснени от действията на Св. Синод, който според нас нарушава Устава на БПЦ с новоприетата наредба от 24.2.2024 г. след касиране на изборите за митрополит в Сливенска епархия.

След като детайлно се запознахме с наличната информация по въпроса, напълно споделяме особеното мнение на техни Високопреосвещенства митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил, относно въпросната наредба, публикувано на сайта на патриаршията.

Бихме искали да се срещнем с Вас по този повод, за да изслушаме доводите за Вашите действия, с надежда да не позволим между клир и народ да се отвори пропаст на недоверие, което Вие при Вашия избор обещахте, че няма да допуснете. Със синовна обич търсим отговор от Вас и сме готови да бъдем опора за доверие и сътрудничество в този труден момент“.

Предишния ден митр. Йоан е извикал на среща и предстоятелите на храмовете във Варна, но няма информация за съдържанието на разговора.

Срещите на свещеници и миряни от Варна с техния епархийски митрополит са от особен интерес, защото през 2013 г. митр. Йоан беше избран на този пост именно благодарение на активното участие на свещеници и миряни. Тогава те се възпротивиха на корумпирания вот и техният протест доведе до ново провеждане на епархийски избор, на който беше излъчен като един от кандидатите сегашният митрополит Йоан. След встъпването си в длъжност той обеща, че ще се старае да оправдае „доверието“, което народът му е гласувал.

Утре, в неделя, от 12:00 ч. пред Варненска и Великопреславска митрополия ще се проведе събиране на подписи в защита на правото на свещеници и миряни да участват в изборите за епархийски митрополит, както изисква Уставът на БПЦ.

Митр. Йоан е уверил миряните, че не е против православните християни да изразят своята позиция и ще запознае Св. Синод с мнението на християните в неговата епархия.

Като наместник на овдовялата Сливенска катедра митр. Йоан носи отговорността за законността на провеждания избор, но и за единството и мира в тази епархия.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ddfxk 

Разпространяване на статията: