Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

mm 1705938766На 22 януари президентът Румен Радев се срещна с представители на Св. Синод на БПЦ – митрополитите Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Русенски Наум – и с настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщава сайтът на президентството.

mm 1705938747По време на срещата е отбелязана значимата роля на двете български православни фондации в Турция за опазване и развитие на българската духовност и съхранението на културно-историческото ни наследство. Обсъдени са възможностите за развитие на сътрудничеството с българската страна с оглед защитата на интересите на нашата православна общност.

Въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин винаги ще бъде от огромно значение, изтъкна държавният глава, припомняйки историческата роля на Българската екзархия за изграждането на българската държавност. В този контекст е особено важно да се гарантира продължаване на служението на български език в рамките на църковния канон. По-активният диалог между българските фондации в Република Турция и Св. Синод на БПЦ би допринесъл за отстояване на интересите на общността.

Представителите на Св. Синод изразиха благодарност към държавния глава за вниманието и подкрепата за решаването на всички въпроси, поставени на срещите с него.

Снимки: сайт на президентството


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ddxw3 

Разпространяване на статията: