Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (120 Votes)

B52CB22556621B4531341A513EC88BD2На 21 януари в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отбелязан именният ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Св. Литургия и молебенът бяха оглавени от Великотърновски митрополит Григорий, а заедно с него служиха митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков, епископите Мелнишки Герасим – главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на Троянския и на Бачковския манастири, Белоградчишки Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждки Исаак – втори викарий на Софийския митрополит, както и архим. Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Владимир Тишчук – представител на Руския патриарх, ставроф. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх, и много столични свещеници.

В края на богослужението приветствие от името на Св. Синод прочете Великотърновски митрополит Григорий. Той припомни, че този ден на двамата светци – преп. Максим Изповедник и св. Неофит, вече от десетилетия се чества и като имен ден на предстоятеля на нашата църква – първо като имен ден на Светейшия патриарх Максим, а сега и на настоящия глава на БПЦ патриарх Неофит. 4365654Митр. Григорий отбеляза в словото си здравословното състояние на Негово Светейшество и каза:

„Днес Негово Светейшество преминава през изпитанието на болестта – изпитание, което той понася със смирение и благодарност към Бога, с висок дух и със съзнанието, че всяка трудност, през която човекът преминава, му се дава за негово добро, за очистване на плътта, просветляване на духа и наследяване на Царството небесно. В това изпитание всички ние, клир и миряни на светата ни Църква, сме призвани да бъдем заедно с нашия патриарх, да споделим както радостта му в деня на неговия небесен покровител, така и страданието му, и да молим Всемилостивия наш Бог да го укрепва и вдигне от болестта, за да продължи той своето патриаршеско служение сред поверения му Божи виноград.

Нека в този празничен ден да усилим нашата лична и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, чрез Неговия дивен угодник, мъченик Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх“.

Богослужението завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ddx33 

Разпространяване на статията: