Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

5634632На 20 януари в цялата страна бяха отслужени празнични богослужения и се организираха редица събития, посветени на чествания в този ден св. Евтимий, патриарх Търновски. Съвсем естествено в центъра на богослужебната възхвала на светеца стана Бачковският манастир, където се съхраняват мощите на св. Евтимий, прославени тържествено миналата година. Пловдивски митрополит Николай оглави светата литургия. В съслужение с него бяха митрополитите Старозагорски Киприан и Доростолски Яков, епископите Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастири, Знеполски Арсений и Смолянски Висарион, викарии на Пловдивския митрополит, Велбъждки Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, както и клирици от Пловдивска епархия.

На богослужението присъстваха кметовете на Пловдив – Костадин Димитров, на Асеновград – Христо Грудев, на Куклен – Мария Белчева, областният управител на Пловдивска област – Илия Зюмбилев, председателите на общинските съвети в Пловдив и Асеновград, офицери, дарители, общински служители и поклонници.

В края на богослужението митр. Николай произнесе слово за служението и подвига на св. патриарх Евтимий – дивен Божи угодник и небесен застъпник за целия български народ.

След това беше отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, на който всички архиереи, свещеници и миряни отправиха молитви за скорошното му оздравяване.

A91A5314BF1629B6A739E545F517C8DAВ София празникът на св. патриарх Евтимий беше отбелязан с архиерейска света литургия, отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с храмовото духовенство.

След богослужението клирът и народът се отправиха на традиционната лития по ул. „Граф Игнатиев“ до паметника на св. патриарх Евтимий в началото на булеварда, носещ неговото име. Там беше отслужен молебен и бяха поставени цветя. В шествието взеха участие и възпитаници на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", водени от заместник-ректора архимандрит Мелетий.

Clipboard01Празничен водосвет беше отслужен пред новостроящата се църква в столичния квартал "Люлин", носеща името на св. патриарх Евтимий. Водосветът отслужи предстоятелят ик. Лъчезар Попов заедно с о. Евтимий Куков, и двамата от храма "Св. София".

По проект храмът ще бъде един от най-големите, строени през последните 30 г. в столицата. Вече са излети основите, изграден е подземният и първият етаж. Доставени са и 10 камбани от Украйна. Инициативата за строителството на църквата е подкрепена от Софийска митрополия, от Столична община и от район "Люлин".

Във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, където има нов университетски храм, носещ името на св. патриарх Евтимий, по случай празника света литургия отслужи о. Марин Маджаров. На богослужението присъстваха заместник-ректорът по научноизследователската и художественотворческата дейност на университета проф. д-р Николай Кънев, деканът на Православния богословски факултет проф. д-р Магдалена Легкоступ, преподаватели, студенти, служители, църковното настоятелство и граждани на Велико Търново.

417397373 776843814478755 7916618443159853377 nСлед службата богомолците се отправиха с лития до паметника на св. Евтимий пред централната сграда на ВТУ и беше поднесен венец на признателност от името на академичната общност.

На 18 януари, в навечерието на празника на светеца, Центърът по систематическо богословие на Православния богословски факултет и Центърът за медиевистични изследвания на Историческия факултет организираха Евтимиеви дни във ВТУ. Те са Вторите ежегодни научни четения, посветени на Търновския патриарх – светец. В тях взеха участие учени от България, Полша и Франция с доклади в областта на богословието, историята, библеистиката, литургиката, изкуствознанието.

417404698 776843347812135 7877163060567202722 nВ същия ден във ВТУ беше открита и първата Зимна школа по калиграфия за иконописци, която продължи два дена. Ученици и учители, студенти и иконописци се потопиха в историята на калиграфията и изпробваха сами калиграфското изкуство. Бяха разгледани някои особени случаи на църковнославянския правопис и изписването на текстове за иконографски изображения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ddxkd 

Разпространяване на статията: