Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

IMG 5122На 13 ноември Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, духовен надзорник на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, извърши чина на обновление на олтара и освети стенописите в средната част на параклиса в Богословския факултет.

След определените молитви на обновлението митрополитът поръси със светена вода новите фрески. Последва св. Литургия, в която на архиерея съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. д-р Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на параклиса, ставр. ик. ас. Михаил Михайлов, гл. ас. прот. д-р Сава Кокудев и дяконите Вартоломей и Лука.

Преподаватели, студенти, служители и гости на факултета участваха в празничното богослужение.

IMG 5111По време на св. Литургия беше произнесена заупокойна ектения и молитва за починалите преподаватели от факултета, както и молитва за здраве и благопреуспяване на настоящите преподаватели, студенти и служители в него.

В словото си митр. Йоан отбеляза важната роля на богослужението в духовния живот на християнина и невъзможността да бъде разбрано и усвоено богословието извън литургичния живот. А съграждането на храм е не само човешко, но и Божие дело, отбеляза архиереят. Той подчерта, че днешното обновление на храма е и спомен за това, което са направили нашите предшественици преди сто години, които са издигнали тази сграда и този параклис. Ние днес надграждаме тяхното дело, каза владиката. Той сподели, че Св. Синод е искал стенописите в Богословския факултет да бъдат образец на православна иконопис, затова са инициирали новото изписване на параклиса. Иконографите – Нели и Стоян Белеви – са избрани също от митрополитите, които са харесали работата им, която е в духа на традиционната иконография.

IMG 5114Това е добро начало на тържествата за стогодишнината на Богословския факултет, които ще се състоят на 25 ноември, отбеляза митрополитът.

О. Стефан благодари на Св. Синод и на митр. Йоан за подкрепата при обновяването на параклиса и стенописите в него. А деканът на факултета доц. д-р Ивайло Найденов подари на владиката златна юбилейна монета, посветена на стогодишнината на БФ.

„Това са първите две златни юбилейни монети, които БНБ пусна в обръщение. Първата връчихме на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а това е втората, която подаряваме на Вас, който сте наш духовен надзорник и съработник“, каза доц. Найденов.

IMG 5120Ремонтът на академичния параклис включва не само нови стенописи, а и ново, модерно осветление и реновиране на настилката и лаперията в олтара. Новите фрески са в хармония с частите, изписани от Николай Ростовцев в средата на миналото столетие. Това начинание се осъществява с финансовата подкрепа на Св. Синод на БПЦ, който е собственик на сградата. При създаването на Богословския факултет на СУ през 1923 г. тя е предоставена на висшето духовно училище.

Бакалаврите, задочно обучение, които се дипломират на 25 ноември т.г. направиха парично дарение на църковното настоятелство за закупуване на икони за целуване от богомолците в параклиса.

Митрополит Йоан с част от колегията на Богословския факултет на СУ в обновения параклис:

IMG 7682


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8xu9 

Разпространяване на статията: