Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

888В началото на предизборната кампания на партиите за предстоящите избори за кметове и общински съветници Софийска митрополия напомня на свещенослужителите от епархията да спазват правилата на Св. Синод във връзка с участието на духовни лица в изборите и в политическите мероприятия. Те са описани в окръжно № 593 от 13.9.2019 г. и окръжно № 424 от 26.9.2023 г. на Св. Синод на БПЦ-БП. Там се посочва, че:

1. Съгласно Апостолски правила 6 и 81, Правило 10 на Седмия вселенски събор, чл. 139, ал. 1 от Устава на БПЦ свещенослужители не могат да участват в местните избори като кандидати за кметове и общински съветници.

По-конкретно апостолските правила казват следното: Правило 6. Епископ, презвитер или дякон да не приема върху си мирски грижи; инак да бъде низвергнат. Правило 81. Казали сме, че не трябва епископ или презвитер да се меси в народни управи, а винаги да се занимава с църковните работи. Такъв или трябва да бъде убеден да не върши това, или да се низвергне, понеже според Господнята заповед „никой не може да слугува на двама господари“ (Мат. 6:24).

2. Молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, да се извършват само и единствено в православни храмове.

3. Приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание.

Тези изисквания на Св. Синод напомнят на духовните лица да не се ангажират с политически каузи и платформи, а да остават верни на Христовия пример за човеколюбие и изпълнение на Божията воля.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwy3f 

Разпространяване на статията: