Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2023 09 30 1523Община Петрич отмени планирания за днес „Фестивал Индия“, организиран от международно общество „Кришна съзнание“. В съобщение на фейсбук страницата на организацията се посочва: „Оказа се, че да пеем Харе Кришна на площада, да танцуваме, да се забавляваме по мил и неагресивен начин, да споделим с хората красотата на индийската култура, е голяма заплаха за обществото“. В същия пост се казва, че мероприятието е отменено „след заплахи от страна на ВМРО Петрич за саморазправа“, както и заради наличието на „религиозни лозунги“. В случая става дума за становище на Неврокопски митрополит Серафим, в което той предупреждава, че обявеният „Фестивал Индия“ е свързан с Международното общество „Кришна съзнание“ и „под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции“.

Митр. Серафим посочва, че у него буди тревога „… съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това „културно събитие“, без да бъде разяснена истинската същност на фестивала“. Владиката смята също така за недопустимо „… чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца“.

В заключение архиереят заявява: „Така нареченият „Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност. Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика. Пастирски призоваваме обществеността на гр. Петрич и Общинското ръководство да бъдат бдителни и да не допускат или участват в противни на исконните духовни и обществени традиции дейности“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwy33 

Разпространяване на статията: