Мобилно меню

4.7945205479452 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (73 Votes)

c42617da4b91dde8ae51c2525b1a2942Депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев са подали сигнал до изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма „Св. Николай Мирликийски“ в София, известен още като „руската църква“. Това съобщава сайтът на Народното събрание.

Депутатите посочват, че с този сигнал молят прокуратурата да извърши проверка на фактите около „собствеността, стопанисването и експлоатацията“ на православния храм „Св. Николай Мирликийски“. Авторите отбелязват изключителната важност на проблема и предвид „възникнало съмнение дали не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на посолството на Руската федерация в България като собственик на храма“. Целта на проверката е „след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда)“ на храм „Св. Николай Мирликийски“.

Депутатите посочват, че въпросът за собствеността на руската църква в София „стои в пряка връзка и с това под каква юрисдикция е този храм – на Българската православна църква или на Руската православна църква“. Тъй като изясняването на този въпрос е свързано с нормалното функциониране на храма.

В сигнала се прави кратка ретроспекция на скандала с „експулсирането“ и „отнемане правото на пребиваване“ на трима чужди граждани, служители на руската църква, и последвалото затваряне на храма. Според авторите на сигнала след тези събития „в публичното пространство остро се поставя въпросът чия собственост е църквата и дали евентуално с преустановяване на дейността ѝ не се цели застрашаване на националната сигурност на Република България“ и (или) „умишлено провокиране на реакция от страна на българското общество против дейността на определени държавни органи в Република България“.

Депутатите напомнят, че в момента в медиите се разпространява разнопосочна информация за собствеността на храма, а информацията, предоставена от Агенцията по вписванията и от Министерството на правосъдието се разминава (тук).

Авторите на сигнала посочват, че ако извършената проверка установи, че са налице неправомерни действия, то молят да бъдат предприети нужните мерки „в защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, при съобразяване със законоустановените правомощия на прокуратурата на Република България“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwf84 

Разпространяване на статията: