Мобилно меню

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

SDS 5485 1200x661С архиерейска св. Литургия на Кръстовден започна новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Божествената св. Литургия беше оглавена от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с ректора на семинарията Браницки епископ Пахомий и други клирици, сред които бяха зам.-ректорът архим. Мелетий, ефимерият прот. Козма Поповски, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов, секретар на семинарията.

Преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година. На службата присъстваха Ваня Кастрева – началник на РУО-София, Ваня Станчева – старши експерт в РУО, проф. д-р Павел Павлов – зам.-декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и други официални гости.

На певницата пяха учениците от дванадесети (пети) клас, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

SDS 5038В края на св. Литургия митр. Йоан се обърна с отеческо слово към всички и сподели свои спомени от времето на обучението си в СДСеминария, когато учебната година по традиция е започвала на 14 септември – празника Въздвижение на Честния Кръст Господен.

„Като християни трябва да помним, че нашето спасение е благодарение на тежкия кръст на Изкупителя, Който дойде, пострада много заради нас, беше убит и възкръсна по думите на евангелист Йоан Богослов“.

В края на проповедта си владиката поздрави богомолците и семинаристите от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той пожела да възрастват във вярата, да бъдат ревностни в усвояването на преподаваните знания и да не пестят труда си в ученето, да полагат усилия в изучаване на богослужебния ред и с радост в сърцата да изпълняват задълженията си на семинаристи. Той изказа и благодарността си към ректора на семинарията еп. Пахомий за големите грижи, които полага за духовното училище.

На свой ред ректорът пожела на учениците похвална ревност, повече дръзновение и ги насърчи да постоянстват в учението.

Поздравления за началото на учебната година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ бяха изпратени от г-н Константин Павлов, кмета на район „Лозенец“.

* Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwdyh 

Разпространяване на статията: