Мобилно меню

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (30 Votes)

IMG 2901На 11 и 12 септември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе септемврийската държавна изпитна сесия за образователната и квалификационна степен „бакалавър“. Този випуск завършва в годината, когато факултетът чества своя 100-годишен юбилей. Държавните изпити на студентите са два – практически и писмен теоретически.

За придобиване на учителска правоспособност завършващите теология (богословие) бакалаври, освен изучаваните по време на следването методически дисциплини, хоспитиране и практика, изнасят и изпитен урок.

IMG 2932На юлската и септемврийската сесии през юбилейната година завършиха двадесет студенти от двете специалности – Теология и Религията в Европа. Седем от студентите придобиха педагогическа правоспособност за преподаване на предмета Религия в училище. На септемврийската сесия бъдещите богослови от двата профила писаха по темата „Триадологични спорове в древната Църква (I и II вселенски събори)“. Същата тема беше изтеглена и на юлската сесия за профил Б, тогава профил А писа по темата „Божият образ у човека“. За Религията в Европа беше изтеглена темата „Римокатолическата църква и секуларизмът“.

IMG 2935На държавните практико-приложни изпити бяха представени уроци от учебната програма по Религия, одобрена от МОН. Сред темите, избрани от студентите, бяха тези за св. Йоан Рилски, за Богородичните празници, за Петдесетница, за Сътворението, за светците, за св. Екатерина и др.

Председател на септемврийската изпитна комисия беше доц. д-р Андриан Александров, а членове: доц. д-р Иво Янев, гл. ас. д-р Полина Спирова и базовият учител Божин Дончев.

IMG 29411Впечатление направи урокът на Елза Николова. В презентацията ѝ бяха включени кратки авторски видеа от съвременен Назарет, свързани с живота на Пресвета Богородица.

Половината от тазгодишните випускници на Богословския факултет, които получиха педагогическа правоспособност, от новата учебна година започват или продължават да преподават Религия в училище, детска градина или в неделно училище. Останалите също споделиха, че планират да продължат да се развиват в тази област.

Четирима от явилите са на държавния изпит са свещенослужители.

Някои от студентите се дипломират и в двата профила, които Богословският факултет предлага. Сред тях е и Елза Николова, която през периода на обучението си е положила близо 90 изпита. По неофициални данни отличник на юбилейния випуск е Веселина Велчева, но това със сигурност ще стане ясно при връчването на дипломите в навечерието на празника на св. Климент Охридски, 25 ноември.

Снимки: авторката


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwd66 

Разпространяване на статията: