Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

77На 10 май 2023 г. се навършват седемдесет години от Възстановяването на Българската патриаршия, случило се през 1953 г. с избирането на Пловдивски митрополит Кирил за Български патриарх.

По този повод днес в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 9:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от синодните митрополити, след което ще бъде отслужен и молебен.

По повод годишнината тази вечер в Националната опера ще бъде премиерата на музикалната поема „Рилският пустинник“, посветена на покровителя на България св. Йоан Рилски Чудотворец.

Музикалната творба е в две действия и десет картини. Тя е по текст на известния български поет, писател и общественик Тихомир Павлов (1880-1937 г.), а композитор е ставроф. ик. Кирил Попов. Диригент на постановката е Старозагорски митрополит Киприан, режисьор – акад. Пламен Карталов. Сценографията е на Марта Миронска, консултант на историческите сцени е проф. д-р Павел Павлов.

На премиерата на музикалното произведение ще присъстват архиереи, духовници от БПЦ, преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxuyw 

Разпространяване на статията: