Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2 2На 6 май Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение за Деня на храбростта и освещаването на бойните знамена на Българската армия. В него той подчерта, че наред с паметта на св. Георги Победоносец, на този ден отбелязваме и Деня на храбростта и се прекланяме пред „жертвения подвиг на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си за нашата родина, защитавайки свободата и независимостта ѝ, както и пред тези, които продължават тяхното родолюбиво дело“.

В обръщението си Негово Светейшество обяснява и смисъла на вековната традиция за поръсване със светена вода на знамената на българското войнство. По този начин ние изпросваме от Всеподателя Бога Неговото благоволение и закрила, предводителство и благодатна помощ за защитниците на земното ни отечество. „За всички тях, достойни чеда на майка България, които с цената на живота си отстояват сигурността и държавния ни суверенитет, днес светата ни Църква горещо се моли – Господ да ги укрепва и да им дава сили в жертвеното им служение“, казва в обръщението си той.

Като предстоятел на Православната ни църква патр. Неофит подчертава, че за християните все пак най-важното са мирът и благоволението между човеците (срв. Лука 2:14); „мирът, който Христос ни остави (срв. Иоан 14:27) заедно със Своя нов завет – Завета на любовта, милостта и човеколюбието“.

Ритуалът по освещаване на бойните армейски знамена тази година беше извършен от Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, преди началото на военния парад в центъра на столицата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxuah 

Разпространяване на статията: