Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 0237 2От 3 май галерия „Алма матер“ в ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на изложбата „Нашите посланици в училище“, организирана на Богословския факултет на СУ.

Изложбата представя дейността на учителите по „Религия“ в цялата страна.

Тя е част от академичния календар за честването на 135-годишнината от създаването на Софийския университет и 100-годишнината на Богословския факултет.

IMG 0242 2Гостите на откриването бяха приветствани от проф. д.н. Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Тя пожела успех на своите колеги от Богословския факултет и изрази готовност за сътрудничество по различни творчески и академични проекти.

Експозицията беше открита от доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан по международната, научноизследователската и проектната дейност на Богословския факултет и председател на Центъра за изследване на катехизичното и религиозното обучение.

Доц. Александров насочи вниманието на присъстващите към заглавието на изложбата – „Нашите посланици в училище“ – като изтъкна, че учителите по Религия са посланиците на Богословския факултет и БПЦ не само в българското училище, но и в обществото. Той допълни, че богословието не е само теоретична наука, а нейният смисъл е преди всичко в това да учи и проповядва Христовите повели. Именно на това дело са се посветили випускниците на Богословския факултет, които поемат по пътя на религиозната просвета (цялото слово – тук).

На откриването присъстваха преподавателите от Богословския факултет, пряко ангажирани с практическото обучение на учителите по Религия и с религиозното образование като цяло: доц. д-р Костадин Нушев – един от авторите на учебниците по „Религия“, издания на Св. Синод, доц. д-р Иво Янев – ръководител на магистърската програма „Религия и образование“, гл. ас. д-р Полина Спирова – преподавател по религиозна педагогика, както и гости, които имат интерес в тази област.

Някои от присъстващите споделиха, че от изложбата разбират за първи път за дейността на учителите по „Религия“ и на тези в прицърковните училища. Те бяха изненадани от широкия кръг занимания за религиозно ограмотяване, които се практикуват – от библейски беседи, през музикални занимания до различни творчески дейности като рисуване, моделиране, театър.

Изложбата може да бъде разгледана до 13 май 2023 г.

Снимки: Елена Дюлгерова

IMG 0259 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxw4x 

Разпространяване на статията: