Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (52 Votes)

IMG 7188На 10 март с тържествен факултетен съвет Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза стогодишнината от създаването си.

Гости на тържеството бяха проф. д-р Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, зам.-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, бивши и настоящи преподаватели и студенти от Богословския факултет.

IMG 7140Юбилейният факултетен съвет се проведе в обновената аула на Богословския факултет и беше открит от декана му доц. д-р Ивайло Найденов. Той отбеляза, че това тържество е в памет на първия факултетен съвет, на който се създава Богословския факултет и се избира първият му декан – проф. протопрезвитер д-р Стефан Цанков. Доц. Найденов съобщи, че през настоящата година ще има още редица събития, посветени на юбилея, а кулминацията ще бъде през ноември, когато ще се чества паметта на св. Климент Охридски.

След това ректорът на Софийския университет проф. Герджиков отправи приветствие към академичния състав на Богословския факултет, като ги призова да поддържат „силата на духовността и вярата, силата на човешките ценности“. Той им пожела да продължават „святата си мисия и през следващите сто години“.

След това проф. Герджиков прочете протокола от първия, учредителен факултетен съвет на Богословския факултет.

Последва доклад на декана на Богословския факултет доц. Найденов по повод стогодишнината. Със старозаветни метафори и образи той проследи накратко историята и перипетиите пред богословската школа през вековното ѝ съществуване – от създаването през 1923 г., през изваждането на факултета от състава на Софийския университет през 1951 г., когато започва „дългото странстване из пустинята“ до 1991 г., когато „Богословският факултет се завръща в обетованата земя“.

IMG 7116Доц. Найденов разказа и за съвременното състояние на учебното заведение, в което сега има четири катедри и тридесет и двама преподаватели. Гордост на факултета са двете библиотеки – „Теология“ и „Библика“. Първата е най-богатата специализирана богословска библиотека у нас, а втората е единствената библеистична библиотека в Източна Европа.

Митр. Йоан прочете поздравителен адрес от името на Българския патриарх Неофит. Негово Светейшество пожела на академичната общност на Богословския факултет: „Бъдете усърдни следовници на основателите на най-старата ни висша богословска школа и ревностни продължители на тяхното дело, вдъхновявайте се от апостолския им устрем и дръзновение“.

След това от името на Св. Синод митр. Йоан връчи на проф. Герджиков църковното отличие орден „Св. Климент Охридски“ – първа степен. Орден „Св. Климент Охридски“ – първа степен получи и деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов.

Църковно отличие от Св. Синод на БПЦ беше връчено и на зам.-декана доц. д-р Павел Павлов, който беше награден с орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степенIMG 7254След това доц. Найденов връчи специални кръстове на трима преподаватели от Богословския факултет, защитили т. нар. голям докторат. Това са проф. дбн Клара Тонева, проф. дбн Емил Трайчев и проф. дбн Дилян Николчев.

Тържеството продължи с прочитане на поздравителни адреси от президента Румен Радев, служебния министър-председател Гълъб Донев и Симеон Сакскобургготски. Приветствия поднесоха и зам.-министрите на образованието и на културата, както и деканите на Геолого-географския факултет, на Историческия факултет и на факултета по Педагогика.

Тържественото честване завърши с многолетствие.

Снимки: Стефка Борисова

Доц. Павел Павлов получава църковно отличие:

IMG 7267IMG 7267IMG 7267

IMG 7309

IMG 6918IMG 6918


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da6rk 

Разпространяване на статията: