Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (78 Votes)

ECC7A90515F87F3F239659F82EFFDAC2В Пловдив на празника Сретение Господне беше отслужена св. Литургия от архиереи на Българската православна църква и Македонската православна църква. След като миналата година Сръбската православна църква вдигна наложената преди петдесет и пет години схизма на Православната църква в Северна Македония, това е второ съслужение на наши архиереи. Първото беше на 25 септември 2022 г. на Божи гроб, когато Неврокопски митрополит Серафим служи с Антанийски епископ Партений.

Сегашното съслужение е в резултат от покана на Пловдивския митрополит Николай, на която са се отзовали Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и Брегалнишки митрополит Иларион.

2023 02 02 20 58 34В съслужение с архиереите от Северна Македония бяха българските им събратя: Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Старозагорски Киприан, Доростолски Яков, както и епископите Мелнишки Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ, Велички Сионий – игумен на Троянския и на Бачковския манастир, Браницки Пахомий – ректор на СДСеминария „Св. Йоан Рилски“, Знеполски Арсений и Смоленски Висарион – викарии на Пловдивския митрополит, а също и свещеници от Северна Македония и от Пловдивска епархия.

На богослужението присъстваха  кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет Александър Държиков.

В словото си в края на съвместната богослужба митр. Николай подчерта важността на възстановеното евхаристийно единство между двете православни църкви, които в продължение на петдесет и пет години са чакали „благодатната среща в св. Евхаристия“. „Огромна духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник – Сретение Господне, ние се срещнахме с нашите скъпи събратя… и имахме духовното щастие да отслужим заедно светата божествена Литургия и да приемем заедно драгоценната Кръв и честнòто Тяло Христови“, заяви българският владика.

2023 02 02 21 03 43Той призова своите гости: „Идвайте всякога, досточтими архипастири, в богохранимата ни епархия и имайте нашия дом като свой дом… Да светим със светлината на Христовата вяра, а с братското си общение и с добрите си дела да осветяваме пътя пред хората от нашите епархии в прослава на нашия Отец… и със служението си да проповядваме на народа единомислие и мир на човеците“.

За заслуги към БПЦ и за даряването на частица от св. мощи на св. Климент Охридски – на посветения на светителя храм в Пловдив – митр. Николай удостои митр. Тимотей с най-високото отличие на Пловдивска епархия – митрополитския орден „Св. апостол Ерм“ – Първа степен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3rr4 

Разпространяване на статията: