Мобилно меню

4.9263157894737 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (95 Votes)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил съболезнователни адреси до Константинополския патриарх Вартоломей и до Антиохийския патриарх Йоан X по повод опустошителните земетресения, разтърсили Централна Турция и Североизточна Сирия.

Негово Светейшество изразява своята дълбока тъга и болка за случилото се на 6 февруари бедствие и изказва съболезнования на семействата на загиналите. Предстоятелят на БПЦ уверява своите събратя-патриарси, че се отправят молитви към Бога за бързо възстановяване на пострадалите и ранените и за утеха на близките на жертвите.

Засегнатите от земетресението територии обхващат диоцезите и на двете патриаршии: Константинополска и Антиохийска. Досега властите в Турция и Сирия съобщават за хиляди жертви, като спасителните действия и разчистването на срутените сгради продължават.

За нашите читатели поместваме молитва при земетресение, преведена от оригиналния гръцки текст. С нея можем да се помолим за хората, които сега страдат в опустошените райони:

Боже велики и страшни, и чудни, единствен истински, Който твориш и пресъздаваш всичко, поглеждаш към земята и я правиш да трепери, докосваш се до планините и те димят, разтърсваш земята из основи, но стълбовете ѝ не се разклащат, разклащаш основите на земята, но тя е утвърдена по Твоя воля; от Тебе всичко се бои и трепери пред силата Ти, защото никой не може да устои на Твоя гняв, който заплашва нас, грешните, но безмерна и неизследима е милостта, която си ни обещал. Затова, Господи, спомни си за Твоето снизхождение и ни дарувай Твоята милост, които са вечни; укрепи творението, утвърди земята, прекрати люлеенето ѝ, успокой разтърсваната вселена и не ни погубвай заедно с греховете ни, нито ни осъждай заедно с беззаконията ни в земната преизподня. Защото Ти си нашият Бог, Бог на милостта и спасението, и на Тебе въздаваме слава – на Отец, Син и Свети Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3yh8 

Разпространяване на статията: