Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

 5960406Панихида за жертвите на комунистическия режим в България беше отслужена днес в храм „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища. Повод за възпоминанието е денят, посветен на убитите по заповед на Народния съд. На 1 февруари 1945 г. са изпълнени първите масови смъртни присъди в София – 147 висши държавници, военни, учени, юристи, лекари и интелигенция са екзекутирани и погребани в бомбени ями в близост до софийските гробища. Между тях са княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов, регентът ген. Никола Михов, проф. Александър Станишев, д-р Иван Вазов и др.

 5960381Панихидата в гробищния храм беше отслужена от ик. Христо Попов, свещеник към столичния храм „Св. Параскева“, а църковните песнопения изпълни протопсалт Иван Праматаров, дългогодишен преподавател в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. След това бяха поднесени цветя на мемориалния паметник на убитите от комунистическия режим в централния гробищен парк (между парцели 123 и 124).

Заупокойна служба за жертвите на атеистичната власт беше извършена и в параклиса, посветен на тях до НДК в София. На възпоменателната молитва присъстваха представители на политически партии, обществени организации, граждани.

Панихиди за убитите и преследваните от комунистите бяха отслужени в цялата страна. В Ловеч след заупокойната служба в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ бяха поднесени цветя на мястото край града, където е била кариерата на концлагера „Слънчев бряг“ (1959-1962 г.).

* Снимки: Сайт на Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3r99 

Разпространяване на статията: