Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Зограф3Зографският манастир „Св. Георги“ има нов сайт (тук). Сайтът е с практическа насоченост и, освен исторически сведения, съдържа цялата необходима информация за поклонниците, които желаят да посетят българската света обител на Атон.

Сайтът има три раздела: „За манастира“, „История“ и „За поклонници“. В първия раздел е поместена информация за главните сгради и светини в Зографския манастир – съборния храм, Успенския храм, храма „Св. Георги“ на отсрещния хълм, пещерата на преподобни Козма, за чудотворните икони и светите мощи, съхранявани в обителта. В раздел „История“ можете да научите основните събития от основаването на Зографския манастир до 19 в.

В третия раздел „За поклонници“ ще научите защо Света гора могат да посещават само мъже, какво представлява „диамонитириото“, което дава достъп до Света гора, какви видове има и как се издава. Ще разберете също как можете да направите резервация в манастира и да закупите билет за ферибота до Света гора и обратно. Поклонниците могат да се запознаят и с общите правила за поведение на Атон, така че да не нарушават неговия монашески ред.

От началото на февруари през сайта ще може да се прави директна резервация за настаняване в Зографския манастир, за което е нужна регистрация.

Засега сайтът има само българска и английска версия, но се предвиждат и страници на руски и гръцки език.

Издателската дейност на Зографския манастир е отразена на страницата на Фондация „Наследство на Зографската света обител“ (тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3pfw 

Разпространяване на статията: