Мобилно меню

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (312 Votes)

IMG 8240 2В началото на Новата 2023 г. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи новогодишно обръщение към българския народ. В него той заявява, че се моли „за по-добри и светли бъднини, за повече благоволение между човеците, за дълбок, истински мир във всяко човешко сърце, навсякъде по нашата изстрадала земя“.

Централно място в обръщението е отредено на мира – в света, в човешките сърца, мир, който идва със смирението, покаянието и молитвата към Бога.

Негово Светейшество не пропусна темата за войната и отражението ѝ върху живота на християните. За първи път той открито говори за разделението и противопоставянето в църковния и обществен живот заради отношението към войната в Украйна: „През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война. Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения. Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и общностния ни живот“.

Негово Светейшество посочва пътищата за преодоляването на враждата и разделението в нашето общество и в света: дълбокото и искрено покаяние, както и търсенето и изпълнението на Божията воля, а не на своята егоистична и несъвършена воля. „Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и искрено покаяние за нашите грехове, година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. Само така ще можем да строим живота си и този на нашите деца в съгласие с Божията свята воля, постигайки Божия замисъл и божественото предназначение, с които човекът е сътворен – да управлява като добър стопанин поверения му от Твореца свят, да достига святост и богоуподобяване“, каза в обръщението си патр. Неофит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkcrq 

Разпространяване на статията: