Мобилно меню

4.710843373494 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (83 Votes)

360 F 398743003 W6ZtZiQUziuYPz1e9jRG11z6lkLsKINhВисока активност проявиха тази година читателите на Двери в определяне на главното събитие на 2022 г. в сравнение с миналогодишния вот. Три главни групи събития от вътрешноцърковния живот те определят като особено важни. На първо място са новините, свързани с войната в Украйна и отношението на нашата църква към тази агресия. Те обхващат 80% от читателския вот, като той обединява гласовете, които сочат като главни събития позицията на Негово Светейшество патриарх Неофит срещу войната (30%), благотворителния концерт на Софийската семинария в полза на украинските деца у нас (30%) и подкрепата на епархиите на БПЦ за миряните и клирици, потърсили закрила у нас (23% от вота на читателите).

Тези резултати показват, че войната и последствията от нея имат широко отражение върху църковния живот у нас. От анкетата можем да направим извод, че за миряните и редовите свещеници са важни духовните и нравствени ориентири, които дават висшите клирици на Църквата. Думите, действията, отношението на епископата на БПЦ към войната, към бежанците от нея, определят общия духовен климат в църковното общество. Мълчанието на висшия клир, липсата на ясно артикулирани тези, които да послужат като ориентири, води до раздори, проникване на външни зловредни влияния и разделение в църковното общество. Анкетата за пореден път показва, че вярващите у нас очакват от своите епископи да дадат ясни евангелски насоки в хаоса от пропаганда, псевдорелигиозни идеологии и духовнически амбиции.

Другата група събития, отбелязана от участниците в допитването, са свързани с автокефалията на Македонската православна църква. Заради близостта (териториална и духовна), заради историческите връзки с църквата в Северна Македония, читателите на Двери приемат този въпрос като особено важен. Близо 50% от тях отбелязват признаването на автокефалията на Македонската църква, както и съпътстващата го „работна визита“ на Воколамския митр. Антоний у нас, като най-важното събитие за изминалата година.

На трето място са поставени вътрешноцърковните въпроси (с близо 50% от вота на читателите). Тук влизат изборът на Главиницки еп. Макарий (20%), двойното поскъпване а свещите (19%) и кончината на протопрезв. проф. Николай Шиваров (13%).

Общо процентите надвишават сто, тъй като анкетираните могат да маркират повече от един отговор.

Някои от участниците са добавили непосочени в анкетата събития, които според тях са важни: излизането от печат на книгата за прот. Евстатий Янков, както и провеждането за поредна година на поклонническия път „Рилския Чудотворец“.

Темите за войната в Украйна и за Македонската църква според читателите на Двери са двете най-актуални световни събития. Като най-значимо събитие от църковния живот зад граница анкетираните са посочили възстановяването на евхаристийното общение с Македонската църква от страна на Вселенска патриаршия (50% от отговорите), както и връчването на „томос“ на Охридския архиепископ от страна на Сръбския патриарх Порфирий.

Другото не по-малко важно световно събитие са драматичните събития в Украйна и свързаните с нея промени в Православната църква. Обявяването на независимостта на Украинската православна църква и отделянето ѝ от Московска патриаршия е ключово събитие в православния свят според читателите на Двери (32%).

Също така 30% от участниците в анкетата определят като значим факта, че Московският патр. Кирил благослови и продължава да подкрепя войната в Украйна. Ясно е, че за читателите тези две събития са в тясна връзка едно с друго. Това е една от причините анкетираните да отдават голямо значение на новините за репресиите над свещеници в Русия и Беларус заради антивоенна проповед (16%). От всичко дотук можем да направим извода, че за нашите читатели войната в Украйна и съпътстващите я църковни събития, отразени в Двери, са централното събитие на изминалата година. В същия контекст може да се постави и обявяването на автокефалията на Латвийската църква, което 14% от анкетираните са отбелязали като значима новина.

Скъсването на църковното общение с РПЦ от страна на Александрийска патриаршия също е маркирано от читателите като важно събитие за 2022 г. (25.5% от анкетираните).

Накрая, 23% от отговорилите на анкетата смятат за важно събитие канонизацията на българската царица Теодора Търновска от страна на Румънската патриаршия, както и кончината на Диоклийския еп. Калистос Уеър (15%) и изборът на Пафоския митрополит за Кипърски архиепископ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkc46 

Разпространяване на статията: