Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

20221214151529 J KR1594На 14 декември в Народното събрание беше открита изложба на икони, изписани от децата от неделното училище при църквата „Св. Николай“ във Велико Търново. Бяха представени 20 от близо 200-те икони на учениците от школата по иконопис.

Проявата се организира с благословението на Великотърновски митрополит Григорий, който лично присъства на откриването. Заедно с владиката там беше и о. Славчо Иванов, предстоятел на храма „Св. Николай“, както и ученици от иконописната школа. Архиереят изрази радостта си, че в парламента може да бъде представено това, което възпитаниците на неделното училище са творили и продължават да творят. Той предаде на всички присъстващи поздравите, благословението и благодатта от Бога, изпросена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от Св. Синод на Българската православна църква.

20221214151621 J KR1627Инициативата за организирането на експозицията е на депутатката Людмила Илиева, зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“. Тя е впечатлена от произведенията на децата и решава да направи творчеството им достояние на повече хора. Неделното училище се намира в историческия храм „Св. Николай“, в чиято сграда са заседавали народните представители от Учредителното събрание, и там са водени дебатите преди приемането на Търновската конституция. Само гласуването е извършено в конака, уточни Людмила Илиева. Тя изрази благодарност към митр. Григорий и о. Славчо Иванов за съдействието в организирането на изложбата и в подкрепата за преподавателите и учениците в неделното училище.

20221214151615 J KR1624Храмът „Св. Николай“ има традиции в просветното дело, отбеляза о. Славчо. Той е построен през 1836 г. и само три години след освещаването му към него е открито неделното училище. Дейността му е възстановена през 1995 г. и до днес в него децата учат вероучение и иконопис, добави той. Ментор на възпитаниците е преподавателят в катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет проф. д-р Миглена Прашкова.

Снимки: Пресслужба на Народното събрание


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk4xh 

Разпространяване на статията: