Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 4808На 26 ноември по време на кръглата маса, посветена на обучението по Религия след пандемията, с благодарствена грамота беше отличена Руска Тошева, дългогодишен базов учител по Религия на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IMG 4828През тази година тя прекрати педагогическата си дейност и става първият пенсиониран учител по Религия. Голяма част от настоящите учители по Религия са преминали педагогическия си стаж под ръководството на г-жа Тошева. От двадесет и осем години тя е учител по Религия, като голяма част от тях е и наставник на студентите. В началото на 90-те години на миналия век Руска Тошева е студентка в един от първите випуски на Богословския факултет, в които се обучават и жени. Започва педагогическата си дейност в 41-о основно училище „Св. патриарх Евтимий“ в София, а след това поема и групите по Религия в 20-о ОУ „Тодор Минеков“. В края на 90-те е привлечена за базов учител на Богословския факултет на СУ. Въпреки че работи като главен счетоводител в Синодално издателство на БПЦ, Руска Тошева е напълно отдадена на учителската професия и на въвеждането на младото поколение в света на християнството.

IMG 4821Благодарствената грамота ѝ беше връчена от доц. д-р Андриан Александров, заместник-декан на Богословския факултет. Той отбеляза значителния принос на г-жа Тошева за религиозното образование у нас и за подготовката на студентите богослови за учители. Той подчерта, че Руска Тошева е от първите учители по Религия у нас, започнали своята дейност още през 1994 г., но тя е от малкото, които остават на това поприще до края на трудовата си дейност. Доц. Александров изрази надежда, че г-жа Тошева ще продължи да участва в църковно-просветния живот на БПЦ и ще бъде ценен ментор на новите поколения учители и извън системата на средното образование.

IMG 4815Руска Тошева беше отличена с грамота и от Регионалното управление на образованието София – град за своята просветна дейност. Грамотата ѝ беше връчена от г-жа Ваня Станчева, старши експерт в управлението. Г-жа Станчева отбеляза, че това не е първото отличие за г-жа Тошева от РУО София – град. Тя има редица награди, включително учител на годината, които свидетелстват за нейната важна роля и голям принос в православната религиозно-просветна дейност в столицата.

Руска Тошева благодари за оказаната ѝ чест и разказа за трудностите, но и за удовлетворението от работата си като учител по Религия. Тя се обърна към студентите, присъстващи на срещата, за да ги насърчи да продължат по нейните стъпки, като подчерта, че тази дейност изисква горещо сърце и силна любов към Бога и децата.

Снимки: Стефка Борисова

На тържеството в Богословския факултет на СУ присъстваха дъщерята и внучката на Руска Тошева:

IMG 4876


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkkdp 

Разпространяване на статията: