Мобилно меню

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

IMG 4174На 25 ноември преподаватели, бивши и настоящи студенти, докторанти и други богомолци се събраха в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, за да отбележат неговия храмов празник, който е празникът на Богословския факултет, както и на целия Софийски университет.

IMG 4289Празничното богослужение оглави Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в качеството му на духовен надзорник на факултета. В съслужение с него бяха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, както и клирици, които са преподаватели и учащи се в учебното заведение – гл. ас. ставр. ик. Стефан Стайков, ефимерий на академичния параклис, ас. ставр. ик. Михаил Михайлов, доц. прот. Иван Иванов, гл. ас. свещ. Сава Кокудев, протод. Иван Петков и др. За първи път след двете години на пандемия богомолците изпълниха целия параклис на учебното заведение.

Песнопенията се изпълняваха от хора на преподаватели и студенти под ръководството на доц. д-р Любомир Игнатов и д-р Андрей Касабов.

IMG 4263В края на богослужението митр. Йоан преподаде патриаршеското благословение и специално поздравление от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В него патриархът подчертава, че „делото на божествения Климент – всичко онова, което е сторил за утвърждаването на Православната ни църква, за църковната просвета и култура, за българската книжовност и духовна традиция, е чутовно по своите мащаби и има изобилни плодове във времето“. Благодарение на неговата просветителска дейност „България пребъдва и до днес като страна със свой собствен образ, духовна и културна традиция сред огромното многообразие на съвременния свят“.

IMG 4405Митр. Йоан пожела на студентите и преподавателите здраве и напредък в богословските занимания. Той изрази надежда, че с Божията помощ ще бъдат осъществени съвместните мероприятия – между Св. Синод на БПЦ и Богословския факултет за отбелязване по подобаващ начин на стогодишнината на факултета през 2023 г.

След това по традиция с шествие с иконата на св. Климент и при пеене на тропара му всички, начело с митр. Йоан, духовниците и преподавателите, се отправиха към паметника на св. Климент Охридски в градинката пред Ректората на Софийския университет. Там беше поднесен венец от името на преподавателите и студентите на учебното заведение.

Снимки: Стефка Борисова

IMG 4451

IMG 4525

IMG 4577

IMG 4588


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkpwd 

Разпространяване на статията: