Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

50ZНа 16 ноември се навършват девет години от мирната и блажена кончина на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил (16 ноември 1952 – 16 ноември 2013 г.). По този повод Неврокопска митрополия во главе с митр. Серафим поканиха архиереи, клирици и миряни, за да почетат с молитва паметта на незабравимия архиерей.

Пристигнаха Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Видински митрополит Даниил, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, свещеници, монаси и монахини от различно епархии, областният управител на Благоевградска област Николай Шушков, кметове, много духовни чеда на покойния митрополит.

93ZВечерта на 11 ноември, петък, се отслужи вечерна в стария храм „Успение Богородично“ в гр. Гоце Делчев. След това в залата на митрополията се проведе заключителният концерт от Петия есенен музикален фестивал под наслов „С музика и вяра в сърцето“, организиран от Неврокопска митрополия и общ. Гоце Делчев под ръководството на известните музикални виртуози проф. Дора и Анастас Славчеви. Концертът включваше изпълнения на едногласни църковни песнопения от хора на Софийските псалти, създаден и ръководен от доц. Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Препълнената зала топло аплодира изпълненията, а накрая митр. Серафим връчи грамота на младия, но стойностен певчески състав.

В края на тържеството митрополитът обяви и една радостна вест – преди часове Общинският съвет на Благоевград най-сетне окончателно беше одобрил отпускането на парцел за нов храм в областния център, за който от десетилетия митрополията прави постъпки пред градската управа.

На 12 ноември, събота, в храм „Успение Богородично“ бяха отслужени утринна и заупокойна св. Литургия, а след това и панихида за митр. Натанаил. В богослуженията участваха четиримата архиереи заедно с архимандрити, свещеници и дякони от епархията и страната. Песнопенията бяха изпълнени с вещина и умиление от смесения хор за източноцърковни песнопения „Йеромонах Неофит Рилски“ към Неврокопска митрополия и от хора „Софийски псалти“. Слово за живота и делото на Неврокопски митрополит Натанаил произнесе неговият духовен син и приемник по катедра митр. Серафим.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpr36 

Разпространяване на статията: