Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

ХризостомНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати съболезнователно писмо до Св. Синод на Кипърската църква относно смъртта на архиепископ Хризостом II. Патриарх Неофит пише:

Ваши Високопреосвещенства,

Достигна до нас скъбната вест за упокоението в Господа на Предстоятеля на Кипърската православна църква Негово Блаженство архиепископ Хризостом II.  

Животът на Блаженейшия архиепископ Хризостом до последния му дъх бе изпълнен със славословие и служение на Бога и човеците. От ранно детство е отдаден на Христа и посветен в служение на Светата Църква, на която той през всички тези години на свещеническо, архиерейско и предстоятелско служение положи старания да опази нейния божествен авторитет, изпълнявайки църковното си послушание и свещените канони на светата Православна църква.

Архиепископ Хризостом беше приятел на Българската православна църква. Споменът за него ще пребъде във времето! Неговата кротост, мъдрост, смирение, диалогичност и духовен опит бяха качества, които оставяват дълбока диря за светлата му личност.

Отправяме искрени молитви към Началника на живота и възкресението Господ Иисус Христос да всели душата на новопреставилия се архиепископ Хризостом в страната на живите, в небесното царство, в сладостния рай, който той жадуваше от цялото си сърце и душа.

Скърбим заедно с Вас, клира и благочестивото изпълнение на светата Кипърска Църква!

Бог да го прости и упокои душата на своя верен раб и наш скъп събрат Блаженейшия Кипърски архиепископ Хризостом!

Вечна и блажена да пребъде неговата памет!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

07.11.2022 г.

Снимка от посещението на Кипърския архиепископ Хризостом в България през 2019 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dp4ky 

Разпространяване на статията: