Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

314907138 826171055372375 7275228032026890440 n 2Със заупокойна св. Литургия и панихида в Троянския манастир на 6 ноември беше отбелязана десетата годишнина от кончината на приснопаметния Български патриарх Максим. Богослужението оглави  Ловчанският митрополит Гавриил, а в съслужение с него бяха митрополитите: Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков, както и епископите: Велички Сионий, игумен на Троянската и Бачковската св. обител, Знеполски Арсений, пръв викарий на Пловдивския митрополит, Главиницки Макарий, викарий на Русенския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия. На панихидата в молитвено съслужение се включи и Неврокопският митрополит Серафим.

2022 11 07 22 33 55Беше прочетено обръщение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, изпълнено с любов и признателност към неговия предшественик. В него той прави преглед на служението на патр. Максим, което определя като „многолетно и доброплодно“. Патр. Неофит отбелязва, че предшественикът му е управлявал с „архипастирска разсъдителност и неизменно упование в Пастиреначалника Христос“ и въпреки различните обществени и политически условия „успя да съхрани поверената му свише света Българска православна църква без „петно или порок“ (Еф. 5:27).

2022 11 06 1611„Свидетелство за високите достойнства и авторитета на приснопаметния наш отец и патриарх Максим беше както любовта, на която той се радваше сред своето паство и в средите на духовенството на светата ни Църква, така и огромното уважение към него от страна на неговите събратя – първойерарсите на всички канонични православни църкви по целия свят. За всички тях той беше обичан брат и съслужител, образец за всеотдайно архипастирско служение и пример за подражание“, се казва в обръщението на Негово Светейшество.

Той не пропусна да отбележи, че „патриарх Максим беше истински наставник на всички нас в Божия път и в Божията правда, … безукорен работник, който вярно преподава словото на истината“ (2 Тим. 2:15)“. Следвайки неговите завети, нека „не се поддаваме на духа на разединението, защото този дух е противен на Христос и на Църквата“, подчертава Негово Светейшество.

В заключение той изтъква: „… помнейки голямата любов на патриарх Максим към повереното му паство, да бъдем уверени, че „той и сега не престава да се моли и да се застъпва пред небесния престол за Православната ни църква и за всекиго от нас, и да изпросва от Всемилостивия и Всещедър Бог Неговата благодатна помощ и подкрепа за православния ни български род“.

2022 11 06 1612В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ също беше отбелязана десетата годишнина от блажената кончина на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Богослужението оглави Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение със свещенослужители от столицата. За молитва за упокой на душата на приснопаметния предстоятел на БПЦ се събраха и стотици богомолци.

Снимки: Сайт на Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpdqk 

Разпространяване на статията: