Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

Metodii Kusev snimka vВ деня на Народните будители в Стара Загора отбелязаха сто години от смъртта на Старозагорския митрополит Методий (Кусев), който е починал на 1 ноември 1922 г. Двудневното честване беше организирано от Старозагорска митрополия, Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и фондация „Митрополит Методий Кусев“. На тържествата присъстваха деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов и преподаватели от Богословския факултет, представители на местната власт, общественици и жители на града, както и гости от Северна Македония, родственици на митр. Методий, който е родом от Прилеп. Членове на големия род Кусеви бяха пристигнали специално за тържествата от различни европейски страни.

IMG 0387 300x169В словото си при откриването на честванията в регионалната библиотека „Захарий Княжески“ Старозагорският митрополит Киприан определи митр. Методий като знакова личност в историята на града и на Българската църква и изрази радостта си, че организираните чествания са посветени на неговото дело именно като пастир и духовник, а не само като възрожденец и деец за националното ни освобождение. Един патриот-идеалист, чийто живот е бил белязан от много несгоди, изпитания, срещнал е много съпротива в осъществяването на своето дело, но е останал верен на Бога и на идеалите, които са го вдъхновявали като пастир и народен будител.

IMG 0378 1280x640В научния форум, посветен на живота, възгледите и дейността на митр. Методий (Кусев), участваха преподавателите от Богословския факултет проф. Дилян Николчев, доц. Павел Павлов, доц. Любомир Игнатов, доц. Костадин Нушев, гл. ас. свещ. Стефан Стайков, доц. Иво Янев, гл. ас. Иван Йовчев, като в дискусията се включи и родственикът на митр. Методий Владимир Дюлгеров. Те обсъдиха делото на митр. Методий, като отделиха внимание не само на дейността му в борбата за църковна и национална независимост, с която преди всичко е известен у нас, но и на богатата му пастирска дейност, на ярката му личност, силен характер и нелицемерна любов към хората. Един истински народен будител, който не е жалил себе си, за да принесе полза на сънародниците си, и който е намирал път към всеки човек – от най-обикновените и нуждаещи се християни в епархията му до дипломати и управници, пред които се е застъпвал за правдата.

Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова благодари на всички участници и пое ангажимента да популяризира основните послания от проведения научен форум сред обществеността на града и особено в училищата.

Същата вечер доц. Костадин Нушев от Богословския факултет представи книгата на д-р Румяна Лечева За слава на Бога, посветена на социалната и благотворителна дейност, организирана от митр. Методий в Старозагорска епархия. Вечерта завърши с клавирен концерт на седемнадесетгодишния Арсений Ангелски от Северна Македония. Виртуозният млад пианист изпълни произведения от Шопен, Скрябин и Лист.

221 n 3Митр. Методий (Кусев) е починал на 1 ноември 1922 г. в скромната си килия на върха на Аязмото, което е залесено с неговите неуморни усилия. Точно тогава, преди сто години, тази дата е обявена за Ден на народните будители в България.

На 1 ноември в църквата „Св. Теодор Тирон“ в парка „Аязмото“ Старозагорският митр. Киприан отслужи св. Литургия и панихида на гроба на митр. Методий. След това епархийският архиерей, свещениците и преподавателите от Богословсикя факултет участваха в общоградското тържество пред паметника на митр. Методий в града, на което присъстваха областният управител Иван Чолаков, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, депутати, общински съветници, стотици граждани, деца от детски градини и училища.

8035 nМитр. Киприан връчи най-голямото отличие на епархията ордена „Св. апостол Карп“ – първа степен на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за неговата църковно-просветна и образователна дейност в създаването на кадрите на Българската православна църква. Той отбеляза, че за Българската православна църква е от изключително значение да има образован клир, познаващ истините на православната вяра и верен на Божията правда, за да може успешно да върши своето спасително дело сред българския народ. От своя страна деканът на Богословския факулет доц. Ивайло Найденов, който прие отличието, благодари за признанието за дейността на най-старото богословско висше учебно заведение у нас и изрази своята убеденост, че възпитаниците на факултета и занапред ще намират реализация на своите знания на полето на църковната мисия у нас.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dp8x4 

Разпространяване на статията: